Wasserij Aurora

In de 19de eeuw ontstonden de eerste wasserijen. Deze waren in trek door de groeiende welvaart en grotere behoefte aan hygiƫne. Zo ook de de Stoom Wasch- en Strijkinrichting van de familie Spierenburg, aan de Koningsweg 54 (later nr 104-108).

Schrobmeid
Cornelis Spierenburg was in 1856 een handwasserij begonnen op de Lauwerecht. Met een kruiwagen haalde hij de vuile was op, legde het een dag te weken in een tobbe, kookte het de volgde dag, waarna de schrobmeid het vuil er uit boende. Tot slot werd de was te drogen gelegd op een bleekveld. De wasserij gebruikte het toen nog schone water van de Vecht.

Stoommachine wast schoon
De stad groeide, het water van de grachten en daardoor ook de Vecht werd viezer, dus verhuisde de firma in 1870 naar de Koningsweg om het schonere water van de stroomopwaarts gelegen Wulverbroekwetering te kunnen gebruiken. Eind 19de eeuw deed nieuwe technologie haar intrede: de stoommachine. Die stampte de was schoon, de schrobmeiden konden naar huis. In 1903 breidde de wasserij fors uit met een waslokaal, strijkkamer, droogzolders en een ketelhuis. De wasserij kreeg ook een moderne naam: Aurora.

Industrieel erfgoed
De wasserij ging in 2006 op in het grotere Lips Textiel Service, die in 2008 de locatie aan de Koningsweg sloot. Het industriƫle erfgoed huisvest na renovatie studenten (via SSH), starters en gezinnen (nieuwbouw).

Buurt: Lodewijk Napoleonplantsoen | kaart
Foto: Het Utrechts Archief 1937

Voorgevel van de wasserij aan de Koningsweg
Aanleg waterbekken van gewapend beton, Koningsweg op de achtergrond (1905) – Het Utrechts Archief