Wat ziet de wijkagent?

Rene Rogier is de wijkagent in de buurten Oudwijk en Buiten Wittevrouwen, en neemt deze maanden ook waar voor Schildersbuurt, Wilhelminapark en Watervogelbuurt. Om te horen wat er speelt houdt hij geregeld spreekuur in Podium Oost of Restaurant Ostade, dat laatste op uitnodiging van buurtconciërge Sterre. Wat komt daar zoal ter tafel?

Drukkere stad
“We merken dat het drukker wordt in de stad. Er is een tekort aan woningen en opvang, dus zien we meer zwervers en alcoholisten op straat, ook in Oost. We zien ook een verband met het stijgend aantal winkeldiefstallen (vooral alcohol) en autoinbraken (vooral navigatiesystemen). Als bewoners een melding maken, gaan we even kijken. Het wordt wel steeds lastiger om passende opvang te vinden, de meeste locaties zitten propvol. Soms volstaat wegsturen of bekeuren. Wel opgemerkt dat Utrecht geen bedelverbod heeft in tegenstelling tot Amsterdam. Maar, niemand mag op straat opdringerig gedrag vertonen, dat kun je als bewoner direct bij de politie melden.”

Oost is alert
In Oost is het aantal woninginbraken en overvallen zeer laag. Bewoners in deze wijk zijn zeer alert, ze melden snel en dat helpt enorm. Waar we wél veel tijd mee kwijt zijn: burenruzies. Het valt me op dat buren minder met elkaar praten, irritaties borrelen sneller op. Ik zou graag zien dat buren meer contact met elkaar zoeken. Als beide partijen wat water bij de wijn doen, zijn veel problemen op te lossen. Al dat getreiter lost niks op. Is ook jammer, want burenruzies hebben grote impact op de sfeer in de straat. Het is daarom de moeite waard om daar als buurt in te investeren.”

Camerabeelden
“Veel vragen krijgen we over het delen van camerabeelden, bijvoorbeeld uit deurbellen en gevelcamera’s. Die beelden ontvangen we graag! Het makkelijkste is om 0900-8844 te bellen. Zeg dat er beelden zijn en wat er opstaat. Dan delen we een nummer of mailadres om beelden te delen. Of ik kom bij je thuis de beelden bekijken, bijvoorbeeld als de bestanden te groot zijn of als het lastig is om beelden uit het systeem te halen. Beelden kunnen we vaak ook gebruiken om misdaden die later gepleegd worden op te lossen. We weten dan patronen in gedrag of profielen van mogelijke daders.”

Wijkagenten in Oost Olga Klein Gotink en Rene Rogier – foto: Arnoud Wolff