Ruimtereis

In Oost ‘zweven’ drie planeten: Jupiter op de Abstederbrug (aan de kant van Oost), Saturnus op een oud portaal langs de Oosterspoorbaan (randje Sterrenwijk) en Uranus op het viaduct waar de Weg naar Rhijnauwen onder de A27 doorgaat. De onderlinge afstand in het echte heelal tussen deze drie is een niet te bevatten twee miljard kilometer. Louk Roëll bedacht een manier om al wandelend tóch een gevoel te krijgen voor de afstanden in ons heelal.

Schaalmodel
Uitgedaagd (en betaald) door Awesome Utrecht, een platform voor toffe ideeën in de openbare ruimte, heeft hij in 2019 ons zonnestelsel in de stad op schaal nagebouwd. De acht planeten inclusief Moeder Aarde zijn in de vorm van metalen bollen te zien langs een wandelroute vanuit de Binnenstad (via Oost) naar het buitengebied. De onderlinge afstanden kloppen, d.w.z. op schaal, want een kilometer lopen is een ruimtereis van een miljard kilometer. Grote passen, snel thuis!

Ruimtereis door Oost
De route begint bij de zon, de grote bol op het Domplein met inscriptie Sol Iustitiae (Zon der Gerechtigheid). De planeten Mercurius, Venus, Aarde en Mars hangen – in die volgorde – in de Lange Nieuwstraat. Op de Abstederbrug zit Jupiter. En via de Oosterspoorbaan en het jaagpad langs de Kromme Rijn kom je langs Saturnus en Uranus. De metalen bol op een kei in Rhijnauwen (vlakbij de StayOkay) is Neptunus, de laatste planeet van ons zonnestelsel, op 4.5 miljard km afstand van de zon.
Hadden we niet negen planeten? Ja, totdat Pluto in 2006 door de wetenschap werd gedegradeerd tot slechts een planetoïde (dwergplaneet). In het universum van sterrenkundigen bestaat weinig mededogen …

Routekaart
De afstand van zon tot Neptunus is in het schaalmodel van Roëll hemelsbreed 4,5 km, en 6,8 km als je de wandelroute (op google maps) langs de bollen volgt. Goede ruimtereis!

Saturnus (met ring) langs de Oosterspoorbaan t.h.v. de IBB