Park Bloeyendael

Park Bloeyendael is populair onder wandelaars. Je moet weten hoe er te komen (de ‘geheime’ onderdoorgang achter Stolberglaan), maar dan sta je plots in bloeiende natuur! Paul Brassé kent het heden én de geschiedenis van het natuurpark als geen ander, hij schreef er een artikel over.

Rustige buitenplaats
De naam van het park is afgeleid van Bloeiendaal, de 17de eeuwse buitenplaats. Deze lag langs de Biltsestraatweg (aangelegd in 1290) en de Biltse Grift, ongeveer ter hoogte van de weg naar Oostbroek (later Oostbroekselaan) waar nu de volkstuinen liggen. In 1868 werd de buitenplaats afgebroken om plaats te maken voor een blekerij / wasserij en later een gladiolenkwekerij.

Nijntje in protest
In 1976 legt de gemeente aan de noordkant van de Johannapolder een park aan met een volkstuinencomplex (ATV Stadion) langs de Oostbroekselaan. Niet van harte, het park wordt slecht onderhouden. Eind jaren 80 ontvouwt de gemeente plannen om dit deel van de polder te bebouwen met kantoren en woningen. De volkstuinders komen in 1990 in opstand. Met acties en een petitie (4.500 handtekeningen) krijgen ze de plannen van tafel. Eind 1990 gaat de actiegroep over in een formele stichting. Dick Bruna helpt en ontwerpt het logo (Nijntje achter de heg).

Tram door Bloeyendael
Vijf jaar later dreigt opnieuw gevaar voor de natuur: er zijn plannen om een trambaan aan te leggen dwars door het park, met hoge kantoren aan de rand. Dat laatste werd werkelijkheid in de vorm van het kantorenpark Rijnsweerd. Na 2000 wordt Bloeyendael uiteindelijk wel erkend als waardevol natuurpark en ontstaat een bloeiende samenwerking tussen vrijwilligers en gemeente.

Meer info: www.bloeyendael.nl

Bloeyendael in 1978, twee jaar na aanleg, gezien vanuit De Bilt. Rechts de Biltse Grift. Halverwege de Biltsestraatweg ligt de afslag Archimedeslaan – Oostbroekselaan – Foto: Het Utrechts Archief
Buitenplaats Bloeiendaal na uitbreiding in 1828. Links stroomt de Biltse Grift met daarlangs het jaagpad richting De Bilt en Zeist – Litho (Houtman): Het Utrechts Archief
Vrijwilligers rusten na gedane arbeid rusten bij het paviljoen van Bloeyendael – foto: Arnoud Wolff
Logo met Nijntje gemaakt door Dick Bruna – foto: Arnoud Wolff