Kwekerij wint prijs

Het nieuwe wooncomplex De Kwekerij is door BNA uitgeroepen tot Gebouw van het jaar. In de zes kleurrijke torens rondom de vijver (een oude atoombunker, zie artikel in bijlage) wonen 244 starters. Dit project, ook wel Tiny Forest genoemd, is een idee van Jebber, onderdeel van studentenhuisvester SSH.

Veel prefab
Elke woontoren heeft per verdieping vier hoekappartementen van 45 m². Ondanks de nabijheid van de drukke Rubenslaan ervaren bewoners weinig geluidsoverlast, dankzij de slimme indeling van de woningen. De woontorens hebben elk een unieke uitstraling door verschillen in kleur, vorm en plaatsing van de gevels. De torens zijn vernoemd naar de bomen die eromheen geplant zijn, en hun kleuren passen bij hun bloeivormen. De woningen vallen onder de sociale huur, daarom is er gewerkt met goedkope prefab bouwelementen, zowel binnen als buiten. De lichte aluminium gevelplaten zijn gevouwen en geperforeerd om een visueel aantrekkelijke licht-schaduwwerking mogelijk te maken.

Groene campus
Eerder bouwde Jebber op het voormalige KPN terrein een hoge woontoren met de naam Mammoet. Daarin wonen via SSH 318 studenten in studio’s. Ook vanuit deze flat kijk je uit op de centrale vijver. Daarnaast wordt het (nooit gebruikte) KPN datacenter omgebouwd tot wooncomplex met 200 wooneenheden, een mix van studio’s en woongroepen. Oplevering eind 2024. De hele campus biedt ruimte voor ontmoeting en activiteiten. Op de begane grond van de woontorens zitten een fietswerkplaats, wasserette, café, restaurant, bar en gemeenschappelijke ruimtes voor studie, gemeenschappelijk koken, exposities en buurtevenementen. Als het hele project De Kwekerij klaar is wonen er ruim 1.100 jongeren.

Bron: Architectuurcentrum Aorta @2024
Artikel Oostkrant juni 2022