Boekenbeurs

Geef je oude boeken een tweede leven én steun goede doelen. Dat is het idee achter de jaarlijkse Boekenbeurs Utrecht in Het Oude Tolhuys, de 25ste editie alweer. Je kunt de komende zaterdagen boeken inleveren. Vrijwilligers sorteren alles op genre. Op 8 en 9 mei worden de boeken dan per kilo verkocht.

40.000 boeken
Caby Wassenaar is een van de vrijwilligers en legt uit hoe het werkt. “Vandaag is een van de inleverdagen, wie zijn boekenkast opruimt kan overtollige boeken hier kwijt. Vorig jaar kregen we 40.000 boeken binnen, dit jubileumjaar verwachten we dat aantal te overtreffen. We halen eerst de magazines en ernstig beschadigde boeken eruit, die gaan naar het oud papier. De rest sorteren we op 25 genres, zoals Koken, Reizen, Kinderboeken, Engelstalig, Stad Utrecht en Thrillers/Literatuur. De laatste categorie is veruit het grootst, die sorteren we ook op achternaam van de schrijver. Dat zoekt makkelijker tijdens de beurs.”

Kiloknallers
Het concept van Boekenbeurs Utrecht is simpel: de boeken worden per kilo verkocht. Op donderdag, de drukste dag, is de prijs €4 per kilo. De avond ervoor kun je de ‘krenten uit de pap’ scoren, daar komen ook veel handelaren op af. De verkoopprijs is dan hoger, €6 per kilo. “We verwachten een verkoopopbrengst tussen de €20.000 en €30.000,” zegt Caby. Dit geld gaat naar twee goede doelen: Stichting Durf te Dromen, een jongerenproject in Overvecht, en De Geheime Schrijfschool, een initiatief van de Bibliotheek Utrecht. Boeken die overblijven komen via Bababook beschikbaar in o.a. de tweedehands secties van Bol.com en Amazon. Uiteindelijk vindt elk gedoneerd boek dus een nieuwe lezer, ook een goed doel!”

Programma
Woensdag 08 mei 18-22 uur (boeken €6 per kilo)
Donderdag 09 mei 09-17 uur (boeken €4 per kilo)
Locatie: Het Oude Tolhuys
Toegang tot de beurs: €2,50 p.p.
Inleveren boeken: 13 april, 20 april en 4 mei tussen 11:30 en 15:30 uur op de parkeerplaats naast Het Oude Tolhuys.

Organisatie: Lions Utrecht en Leo Club Utrecht.
Lees hier meer over de twee goede doelen.

Vrijwilligers van de Boekenbeurs Utrecht – foto: Arnoud Wolff
Boekenbeurs Utrecht van vorig jaar – foto Lions Utrecht