Boze burgemeester

Een lange stoet muziekwagens verzamelde zaterdag 11 mei in het Wilhelminapark om vandaar een protesttocht (Rave) door de stad te maken. Organisator Rave Voor De Rafelranden wilde hiermee (luidruchtig) aandacht vragen voor meer vrije cultuur en creatieve broedplaatsen, zoals te lezen op het uitgedeelde manifest. Hun belangrijkste klacht: de stad verliest in snel tempo haar rafelranden door de bouw van nieuwe woonwijken, kantoren en parken.

Geluidsoverlast
Aan het eind van de dag streek een deel van de wagens en deelnemers neer bij de leegstaande schoolpanden langs de Archimedeslaan om een feest te starten dat tot de volgende ochtend duurde. Met als gevolg dat Oost geen oog dicht heeft kunnen doen. Tot in Groenekan was de beat te horen. Overigens laat de organisatie weten “geen invloed te hebben hoe deelnemers hun avond voortzetten”.

Verzamelen in een woonwijk
Burgemeester Sharon Dijksma legt in een raadsbrief uit waarom ze geen einde maakte aan de nachtelijke geluidsoverlast: veiligheid boven nachtrust. Waarom de protesttocht in een woonwijk mocht starten, staat niet vermeld in de brief. Volgens de organisator is dat met de gemeente afgestemd. Die laatste laat weten: “De demonstratieve optocht valt onder het demonstratierecht. Demonstreren is een groot goed in Utrecht en wordt zoveel mogelijk gefaciliteerd. Demonstraties mogen schuren en enige hinder veroorzaken in de stad.” Voor organisatoren van evenementen in het Wilhelminapark een hard gelag: zij moeten sinds de rechterlijke uitspraak inzake het Bierfestival wachten totdat er nieuwe regelgeving komt.

Verzamelpunt Rave Voor De Rafelrand in het Wilhelminapark – Arnoud Wolff