Festivals in het park

Evenementen en festivals zijn weer welkom in het Wilhelminapark. Nadat het Bierfestival in 2022 werd verboden, heeft de gemeente alle aanvragen afgewezen. Ook die van bijvoorbeeld de Dag van het Wilhelminapark. Op last van de rechter moest zij eerst spelregels opstellen voor wat wel en niet is toegestaan op deze locaties. Deze spelregels, ook wel locatieprofielen genoemd, zijn op donderdag 6 juni 2024 door de gemeenteraad beklonken. Daarmee is het Wilhelminapark nu officieel een locatie voor evenementen en festivals tot 7.500 (!) bezoekers.

Grenzen aan evenementen
De stad kent 250 evenementenlocaties. De eerste tien hebben nu een locatieprofiel met daarin aantal, duur, omvang en maximaal geluidsniveau van evenementen en festivals. Organisatoren kunnen zo bepalen of een locatie voor hun evenement of festival geschikt en toegestaan is. En de buurt kan zich schrap zetten voor wat komen gaat. Een voorwaarde wordt door festivalorganisatoren nog aangevochten: de winterstop voor evenementen van 1 november tot 31 maart. De gemeenteraad heeft via motie 229 toestemming gegeven om in 2025 en 2026 tóch twee festivaldagen toe te staan (Magic Circus).

Kwetsbaar rijksmonument
Stichting Wilhelminapark, opgericht door bewoners uit de buurten rondom het Wilhelminapark (Oudwijk, Schildersbuurt, Abstede en Rijnsweerd) zet zich in voor een gezond park. Zij wijst er – bij herhaling – op dat het Wilhelminapark een (kwetsbaar) rijksmonument is. Lees het standpunt van de stichting met als conclusie: het Wilhelminapark zou, vanwege deze monumentale status én de belabberde staat waarin met name de bodem verkeert, géén evenementenlocatie mogen zijn.

Meer informatie:
Beleidsnota Evenementen

Buurtfeest Dag van het Park – foto: Martijn Stroband
Locatieprofiel Wilhelminapark @2024