Bijzondere kunstwinkel

Creativiteit speelt een grote rol in ontmoetingscentrum De Wilg. Het monumentale schoolpand aan de Mecklenburglaan, op zichzelf al een kunstwerk, biedt talloze workshops en exposities. Hierdoor kunnen de vaste bezoekers zich onbeperkt uiten. Charlotte van Haselen van Stichting Bijzonder zag dit als de perfecte plek om kunstenaars met een kwetsbaarheid te begeleiden en hun werk te tonen en te verkopen.

Opbloeien door kunst
“Stichting Bijzonder geeft mensen met een kwetsbaarheid én artistiek talent een podium om als kunstenaar erkend te worden. Creativiteit is een manier om weer op te bloeien. Sommigen hebben de ambitie om meer zichtbaar te zijn. In de kunstwereld is daar een speciaal label voor, zoals art brut of outsider art. Vaak worden dan de extreme, donkere kunstwerken uitgelicht, waarbij de relatie stoornis en kunst leidend is. Bij Bijzonder staat de persoon centraal.”

Kunstenaarschap ontwikkelen
“Direct of via dagbestedingen zoals die van de Tussenvoorziening (Atelier Spat), Reinaerde of Lister, komen we in contact met mensen met grote artistieke talenten. Via onze website, winkel, exposities en persoonlijke begeleiding kunnen zij hun kunstenaarschap verder ontwikkelen, liefst zo zelfstandig mogelijk. Dat kan door samen te werken met andere kunstenaars, of te exposeren in een galerie of museum. We helpen bij de selectie van kunstwerken (soms te persoonlijk om te verkopen) en exposeren deze zes weken lang in De Wilg. In de winkel op de eerste etage kun je (reproducties van) deze kunstwerken kopen. Wat ons Bijzonder maakt, is dat we graag willen dat kunstenaar en koper elkaar ontmoeten. Dat levert voor beiden een waardevolle ervaring op.”

Kunstwinkel Bijzonder
Locatie: De Wilg
Dagen: donderdag en vrijdag
Tijden: 10:00 – 17:00 uur.
Meer info: www.stichtingbijzonder.nl

De kunstwinkel in De Wilg met werk van Anton Westbroek – foto: Arnoud Wolff
Medewerkers en vrijwilligers van Stichting Bijzonder, met vooraan oprichter Charlotte van Haselen en tweede van links Anton Wetsbroek, een van de kunstenaars – foto: De Wilg Communicatie