Rietveld Schröderhuis

In 1924 vraagt Truus Schröder meubelontwerper en buurtgenoot Gerrit Rietveld of hij haar nieuwe woonhuis aan de Prins Hendriklaan wil ontwerpen. De moeder van drie kinderen is net weduwe geworden en wil een huis dat helemaal voldoet aan haar eigenzinnige woonideeën. Sinds 2000 is het een UNESCO werelderfgoed.

In Stijl gebouwd
In die tijd maakt Rietveld vooral meubels zoals zijn beroemde Rood-blauwe stoel uit 1919. Hij heeft een werkplaats aan de Adriaen van Ostadelaan. Een compleet woonhuis heeft hij nog niet eerder mogen ontwerpen. Hij maakt het helemaal in de stijl van De Stijl, een kunststroming vernoemd naar het in 1917 opgerichte tijdschrift over moderne kunst. Kenmerkend in het woningontwerp zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en de strakke horizontale en verticale lijnen. En natuurlijk het gebruik van alleen primaire kleuren, naast wit grijs en zwart.

Polderzicht
Het Rietveld Schröderhuis staat na oplevering in 1924 nog aan de rand van Utrecht: aan de overkant is niets anders dan een uitgestrekte woestenij, de Johannapolder. Het prachtige uitzicht speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Zelfs zo belangrijk, dat Truus Schröder begin jaren ’30 de grond tegenover het huis koopt als dat vrijkomt voor bebouwing. Gerrit en Truus ontwerpen daarvoor de twee huizenblokken die later de Erasmuslaan vormen.

Waterlinieweg, uitzicht weg
Als in de jaren ’60 een vierbaans autoweg (de latere Waterlinieweg) en een viaduct in de voortuin gebouwd worden, mag het huis wat Gerrit betreft net zo goed afgebroken worden. De verbinding tussen binnen en buiten is volgens hem nu helemaal verdwenen.

Gerrit en Truus samen
Truus woont van 1925 tot haar dood in 1985 in het huis. Eerst met haar drie kinderen, later met Gerrit samen. Gerrit krijgt een eigen atelier op de benedenverdieping, waar hij werkt aan nieuwe ontwerpen. Als zijn eerste vrouw in 1957 overlijdt, trekt Gerrit bij zijn vriendin Truus in en woont er tot aan zijn dood in 1964.

Meer info: www.rietveldschroderhuis.nl
Locatie: Prins Hendriklaan

RietveldSchröderhuis in 1925 – Het Utrechts Archief
Tot 1964 was de kruising Prins Hendriklaan – Rijksweg 22 (aangelegd in 1942), nog gelijkvloers – Het Utrechts Archief