Trui van Lier Speelkwartier

Op zaterdag 20 april 2024 kreeg de speeltuin in het Wilhelminapark officieel de naam Trui van Lier Speelkwartier. Dit was een initiatief van achternicht Michèle van Lier die een passend eerbetoon zocht voor haar tante Trui van Lier. Die loodste met haar crèche Kindjeshaven 150 Joodse kinderen veilig door de oorlog, een heldendaad!

Opknapronde
De speeltuin gaat na de zomer ook opgeknapt worden met een nieuw thema: Afrikaanse savanne en safari. Zo komen er twee klimtoestellen in de vorm van reusachtige leeuwinnen. Die staan voor Trui en haar steun en toeverlaat in de oorlog Jet Berdenis van Berlekom.

Hart van goud
De nieuwe naam voor de speeltuin is toepasselijk, omdat Trui in de oorlogsjaren graag met de kinderen in het park speelde. Mede dankzij een crowdfunding en een sponsorloop van leerlingen van de nabijgelegen Utrechtse Schoolvereniging kreeg de speeltuin twee sierpoorten met de naam Trui van Lier in gouden letters en een groot gouden hart bovenop. Een spoor van 150 gouden hartjes verbindt de speeltuin met het pand van de voormalige kinderopvang aan de Prins Hendriklaan 4 (nu een ijssalon).

Bloemenmonument
Eerder werden al 3.000 boshyacinten in de vorm van de letters ‘Trui’ in het talud van de Koningslaan geplant, een bloemenmonument. Ieder voorjaar zal haar naam blauw opbloeien, goed zichtbaar vanuit het Wilhelminapark. Bloemen, speeltuin en pad houden als één groot monument de naam Trui van Lier levend.

Lees meer over de crèche Kindjeshaven en bekijk de documentaire.

3.000 bolhyacinten die elk voorjaar de naam Trui laten opbloeien – foto: Arnoud Wolff
Een nieuw gevelbord waar ooit Kindjeshaven zat (nu een ijssalon), onthuld door twee kinderen die de oorlog overleefden: Siny Thuis-Natkiel (1941) en Peter Hein (1939). Rechts op de foto initiatiefnemer Michèle van Lier. Links het bedankbord met alle donateurs en sponsoren – foto: Arnoud Wolff
Sponsorloop door kinderen van de Utrechtse Schoolvereniging – foto: Arnoud Wolff