Bouw crematorium gestart

De bouw van het crematorium op de katholieke begraafplaats St Barbara is gestart. De vergunningen zijn rond, zo schreef het bestuur in een brief aan omwonenden. Eerder veegde de Raad van State in dit vonnis de bezwaren en zorgen vanuit de wijk (en zelfs daarbuiten) aangaande verkeer, milieu, nut&noodzaak en status als rijksmonument, van tafel. Ook de online petitie in 2019 met ruim duizend duimpjes naar beneden had uiteindelijk weinig invloed op de plannen. Navraag leert dat de oven in het eerste kwartaal 2024 operationeel zal zijn.

Elektrische oven
Zonder crematiefaciliteit zou volgens het bestuur het voortbestaan van de (particuliere) begraafplaats op het spel staan, omdat het aantal begrafenissen terugloopt. Cremeren is al langere tijd aan een stevige opmars bezig in Nederland. Het bestuur zegde wel toe dat de oven elektrisch wordt en het aantal crematies onder de 600 per jaar zal blijven.
Het nieuw te bouwen crematiepaviljoen (140m2 oppervlak, maximaal 8m hoog) komt aan de oostkant van de begraafplaats langs watergang De Biltsche Grift.

Bekijk het ontwerp van Hulshof Architecten.

Lees meer over de historie van St Barbara.

Plek langs de Biltsche Grift waar het crematorium komt