Napolitaanse gastvrijheid

Met een gulle lach opent Fabio Marra zijn nieuwe eethuisje aan de Bosboomstraat. Een traditionele trattoria zoals je die in Napels op elke straathoek ziet: gezellig, informeel, een warme plek, waar buren even binnenlopen voor een stevige espresso, of lekkere antipasta. En waar je met vrienden blijft plakken als de verse pasta’s, calamari, prosciutto en wijn op tafel komen. Italiaanse gastvrijheid in Oost!

Wereld ontdekken
Vele omzwervingen over de wereld bracht de geboren Napolitaan Fabio naar Oost. “Mijn familie heeft een restaurant in Napels, ik groeide op in de keuken. En zoals dat gaat in een Italiaans familiebedrijf: hard werken, altijd in de zaak en vooral bezig met de klanten. Ons leven draait om gastvrijheid. Met 18 jaar vertrok ik naar Amerika, zoals vele jongeren uit Zuid-Italië. De wereld ontdekken, op zoek naar werk, meer eigen baas zijn. Ik heb daar zeven jaar in de horeca gewerkt, eerst in New York, later Miami. Volgde er ook een opleiding. Daarna heb ik drie jaar in Londen voor Caprici gewerkt, een groot horecabedrijf dat er een aantal toprestaurants en clubs bestiert. Toen zeven jaar Australië, totdat corona de horeca op slot zette en ik besloot om terug te keren naar Europa.”

Fijne sfeer
“Nederland ken ik van eerdere bezoeken. Ik kwam in contact met een groepje Utrechtse horecaondernemers die deze zaak aan de Bosboomstraat recentelijk hadden laten verbouwen en nog een manager zochten. Ze waren enthousiast over het idee van een Napolitaans eethuisje in Oost, dus ik kon aan de slag. Etenswaren, koffiebonen en wijn haal ik met hulp van mijn familie rechtstreeks uit Italië. Alleen het beste van het beste! En zonder tussenhandel tóch betaalbaar. Alleen de versproducten betrek ik lokaal, zoals worst en ham van slagerij Brouwer op de Reigerstraat, een tip van mijn Italiaanse vriend Maurizio, in Oost ook bekend als de Kerstman op de motorfiets.”

Rustig beginnen
“We openen om 16:00 uur voor de borrel en (aansluitend) diner. Later breiden we uit naar lunch en ontbijt. Achterin is ruimte voor groepen. Uiteindelijk moet je hier op elk moment van de dag kunnen aanschuiven, te beginnen met een goede espresso, de traditie in Napels. Het eten moet top zijn, uiteraard, maar het allerbelangrijkste is de sfeer: feeling home, relax and enjoy. Benvenuto!”

Fabio heet Oost welkom in zijn nieuwe trattoria – foto: Arnoud Wolff