Komt voor De Bakkert

In een tijd dat veel bakkers noodgedwongen stoppen, opent buurtgenoot Nils Engelman een … bakkerij. Dat is lef hebben! Hij heeft eigenhandig, en met hulp van vrienden en familie, het groene pand Adriaen van Ostadelaan 57 verbouwd en opnieuw ingericht met een bakoven, kneedmachine en deegroller. Centraal in de ruimte staat een grote werktafel. Zijn missie: Oost voorzien van heerlijk vers en lokaal gebakken brood en patisserie. En laten zien hoe je al dat lekkers maakt.

Klanten stonden in de rij
“Tijdens de lockdowns had ik alle tijd voor mijn hobby als thuiskok. Ik heb me vooral verdiept in het zelf maken van brood. In een bedrijfsverzamelpand in Bilthoven ben ik mijn kennis in praktijk gaan brengen onder de naam De Bakkert. Het sloeg gelijk aan: mensen stonden buiten in de rij. Toen ik hoorde dat dit pand in mijn eigen straat vrij kwam, besloot ik de sprong te wagen. Via crowdfunding door voornamelijk bestaande klanten kon ik deze investeringen doen. We hadden de deuren eerder willen openen, maar alle machines werken op elektra en de noodzakelijke verzwaring van de stroomaansluiting bleek een zware dobber voor Stedin. Maar het is gelukt, we kunnen aan de slag!”

Brood en patisserie
“Ik maak brood met slechts drie ingrediënten: water, graan en zout. En tijd, want het deeg krijgt bij mij alle tijd om op natuurlijke wijze te rijzen. Eventueel doe ik er zaden, pitten of gist bij, maar verder bakken we zonder onnatuurlijke toevoegingen. Zo kan ik een voldoende breed maar altijd gezond assortiment bieden. Dat geldt ook voor de patisserie die mijn collega Kina hier gaat maken. Zij heeft zich net als ik het vak zelf eigen gemaakt, dat schept een band. We willen creatief zijn, ons zelf uitdagen om met nieuwe smaken en verrassende combinaties te komen. Zo bewegen we met het seizoen mee en is er voor klanten elke week iets nieuws te ontdekken. We zijn nu bezig met speculaas gevuld met eigen spijs. En richting de feestdagen gaan we zelf oliebollen en kerststollen bakken.”

Stap voor stap uitbreiden
“Voorlopig zijn we alleen op vrijdag en zaterdag open. Klein beginnen, focus op kwaliteit. Volgend jaar breiden we stap voor stap uit naar zeven dagen in de week. Dan gaan we behalve brood en patisserie ook koffie en broodjes To Go aanbieden. Doordeweeks bakken we voor horeca en bedrijven, dat deed ik op de vorige locatie ook. Er blijft een verkooppunt in Bilthoven voor de klanten van het eerste uur. En nu kijken hoe we Oóst enthousiast kunnen krijgen voor ambachtelijk gemaakte deegwaren.”

De Bakkert
Adriaen van Ostadelaan 57
Vrijdag 8:00 – 16:00 uur
Zaterdag 08:00 -14:00 uur
www.debakkert.nl

Kina en Nils in de bakkerij van De Bakkert – foto Arnoud Wolff
Nils Engelman heeft de verbouwing zelf gedaan – foto Arnoud Wolff