De Buitenkamer van Oost

Achter het hoge witte provinciehuis in Rijnsweerd loopt een eeuwenoude weg: de Oostbroekselaan. Aan het eind staat een monumentaal pand van de vroegere opleiding Veeartsenij (Diergeneeskunde). Annette van Herk en Sandra Muijs blazen het nieuw leven in met hun initiatief De Buitenkamer. Uit je hoofd, in je hart en met je handen is hun slogan. Ze willen een plek zijn voor wie wil loskomen van computer, telefoon en dagelijkse hectiek. Minder bovenkamer, meer buitenkamer. In dit goed verscholen, groene buitengebied van Oost gaat dat (bijna) vanzelf.

Wroeten in de aarde
Sandra had al een moestuin bij de nabijgelegen tuindersvereniging ATV Stadion, Annette ging haar in een periode van stress ‘helpen’. Daar ontstond het idee voor De Buitenkamer. “We hadden allebei onze drukke banen opgezegd om meer uit het hoofd te kunnen komen. Geen eindeloze vergaderingen en deadlines meer, maar op de tuin met je handen wroeten in de aarde. Vervolgens vonden we vorig jaar in dit leegstaande pand de ruimte om van de oogst bijvoorbeeld jam en siroop te maken. Inmiddels bewerken we hier ook wol van schapen uit de omgeving. Wol is een natuurproduct bij uitstek, je kunt het kleuren, spinnen, weven, haken en breien, heerlijk om mee bezig te zijn!”

Natuurlijke verfstoffen
De Buitenkamer staat open voor stadsgenoten die ook willen ‘aarden’. Je kunt doordeweeks vier dagdelen meedoen op de tuin en in het atelier in het oude pand. “Het is community art, samen werken aan bijvoorbeeld een wandkleed. We hebben nu zo’n 30 deelnemers, jong en oud, ze komen als het uitkomt. Hier hoeft namelijk niks, je gaat mee in de flow. De tuin geeft ons een groot deel van het jaar oogst. Behalve maaltijden kun je er ook natuurlijke verfstoffen van maken. Zo hebben we een eeuwenoud recept gevonden om wol met rabarber roze te kleuren, prachtig! Voor ons betekent De Buitenkamer pionieren, samenwerken en gewoon lekker bezig zijn in en mét de natuur.”

Meer info: www.debuitenkamer-utrecht.nl
Locatie: google maps

Deelnemers bezig met weefgetouw – foto: Arnoud Wolff
Wol bewerken met natuurlijke kleurstoffen
Links in beeld Annette en Sandra – foto: Arnoud Wolff