Dierenweide Abstede

Wat kan een stad verrassen! Je wandelt door je wijk, slaat een onbekende hoek om en plots sta je op een plek waarvan je denkt: Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Zoals Dierenweide Abstede, verscholen tussen de huizen van de Abstederdijk en de Notenbomenlaan. Al ruim 50 jaar beheerd door bewoners uit de buurt.

Weg van de baan
Het is een vrolijke beestenboel. Drie geiten, vijf schapen, veertien kippen, twee cavia’s en twee konijnen. Ze grazen op de weide en lopen vrij rond de stallen en hokken. Vrijwilligers, ook kinderen, zijn druk in de weer met voederen en opruimen. Dat er midden in de stad zoveel dieren leven is niet vanzelfsprekend. In de jaren 60 was er een uitgewerkt plan om een grote weg dwars door Abstede aan te leggen De buurt stak hier een stokje voor en het plan verdween na veel verzet van tafel. Later kregen de bewoners het stukje groen in zelfbeheer en werd het een ontmoetingsplaats voor jong en oud uit Abstede-Sterrenwijk.

Vrijwilligers
De Dierenweide heeft een pool van dertig vrijwilligers, zodat er elke dag twee kunnen helpen met voederen en schoonmaken. Zoals Vanessa Deen, die al meehelpt sinds ze in de buurt kwam wonen. “Abstede is een dorp en de Dierenweide is onze ontmoetingsplek, heel gezellig, ook voor kinderen. Het is misschien wel de belangrijkste reden dat ik hier graag kom.” Dominique komt vandaag kennismaken, ze wil ook vrijwilliger worden. “Ik ga later zelf dieren houden, hier kan ik veel leren. En na een dag op kantoor lijkt het me heerlijk om hier mijn hoofd leeg te kunnen maken.”

Veilig en gezond
Met zoveel dieren is het handig dat ook een dierenarts uit de buurt als vrijwilliger nauw betrokken is. “Eline helpt graag, en dat is een veilig gevoel. Ze helpt met opstellen van voederschema’s en ziet snel als een van de dieren iets mankeert”, zegt coördinator Jurgen de Jong. “We letten sowieso goed op veiligheid en gezondheid van dier en mens. De dieren hebben ruime hokken voor de nacht, en we houden alles heel goed schoon. We hebben een duidelijke takenlijst en vrijwilligers werken samen. Daarom steekt iedereen graag de handen uit de mouwen op de Dierenweide.”

Meer info: www.abstededierenweide.nl
Aanmelden als vrijwilliger kan per mail.
Open voor bezoekers tussen 16:00 – 17:00 uur (winter) en 17:00 – 18:00 uur (zomer)
Locatie op google maps

Jaarlijks ritueel: het scheren van de schapen door buurtgenoot en dierenarts Eline