Duiven of ranonkels op het Diak?

Utrecht mag kiezen welke metershoge muurschildering op deze blinde (gele) gevel van het Diakonessenhuis komt: het klassieke schilderij ‘Herderin met duiven’ van Gerard van Honthorst, of het moderne ‘Meisje met ranonkels’ van Theo van Doesburg, beide Utrechtse meesters. De schildering is een cadeau van het ziekenhuis aan de stad in het kader van 900 jaar stadsrechten. “We breken als het ware een muur af met deze schildering.”

Met Strakke Hand
De twee werken zijn geselecteerd in overleg met het Centraal Museum. Het zijn twee publieksfavorieten. Het project wordt uitgevoerd door het schilderscollectief De Strakke Hand dat al meer gevels in Oost heeft verfraaid, zoals aan de Saenredamstraat (Catherinakerk), de Oosterkade (Dronkemansloop van Prof Ornstein) en de Burgemeester Reigerstraat (Dopplereffect van Buys Ballot). In november zal burgemeester Dijksma het kunstwerk onthullen.

Stemmen
De keuze is simpel: klassiek of modern. Je mag hier stemmen tot 17 september.

Herderin met duiven (klassiek)
De lachende herderin toont ons een nest met twee jonge duiven. In de 17de eeuw was de duif het vaste attribuut van de godin Venus, de godin van de liefde. Het ‘portret’ van een herderin was enorm populair als onderwerp onder de Utrechtse schilders.
Gerard van Honthorst was in de 17de eeuw een van de meest begaafde Utrechtse caravaggisten en een van de weinige schilders met internationale faam. Hij had een succesvol atelier aan het Domplein in Utrecht, waar hij onder andere Rubens ontving. Hij ligt begraven in de Catharijnekerk in Utrecht.

Meisje met Ranonkels (modern)
Deze compositie met cirkels en driehoeken is geen volledig abstracte voorstelling. In 1914 vond Van Doesburg het nog van belang dat de toeschouwer het beeld kon herkennen. In de catalogus van een tentoonstelling schreef hij over het schilderij: “…een ontroering, die een zichtbare vorm aanneemt…”.
Theo van Doesburg werd geboren in Utrecht en is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de abstracte kunst in de 20ste eeuw. Hij richtte in 1917 het tijdschrift De Stijl op en had veel invloed op de kunstbewegingen De Stijl in Nederland en Bauhaus in Duitsland. Voor het geboortehuis van Van Doesburg aan de Teelingstraat in Utrecht ligt een gedenksteen ter nagedachtenis aan zijn werk.