Kleurrijke kleermaker

Anne Lauwers maakt bloemrijke en duurzame mode in haar atelier in het vroegere distributiecentrum van Verkade Koek en Beschuit uit 1932. Je komt er via een poort in Kerkstraat, een zijstraat van de Nachtegaalstraat. Een leven lang ontwierp ze kostuums en rekwisieten voor de theater- en reclamewereld, tot corona. Toen gooide ze het roer om.

Kleur en fleur
“Tijdens de lockdowns viel het werk voor theaters helemaal weg. Na bijna 40 jaar keihard buffelen voor producties van bijvoorbeeld Joop van de Ende, had ik ineens alle tijd. Tja, voor wat? Ik wil nog lang niet met pensioen, ik zit nog té graag achter mijn naaimachine. Ik besloot om kleding voor particulieren te maken. Maatwerk, duurzame materialen, tijdloos en vooral met veel kleur en fleur. Voor mensen die durven op te vallen, van een complimentje houden als ze over straat lopen en genieten van een kleurrijk leven.”

Duurzame materialen
“Mijn label is Flauwers by Anne, een knipoog naar mijn achternaam én mijn voorkeur voor bloemrijke kleding. Ik ben altijd al een bloemenmeisje geweest: boeketjes maken, bloemen tekenen en vooral knutselen met stoffen en patronen. Ik streef naar 100% biologische productie en wil graag kleding maken die lang meegaat. Die wegwerpmode uit lagelonenlanden is me een gruwel! Ik werk bijvoorbeeld veel met linnen dat veel minder water verbruikt dan katoen. En linnen stoffen worden in Europa gemaakt, dus minder transport. En ik recycle materialen. Zo wil ik bijdragen aan duurzame mode.”

Maatwerk
“Mijn collectie is beperkt. Maar het zijn allemaal knallers qua kleur en design! Op de website vind je alle items. Van sommige heb ik een aantal modellen hier aan het rek hangen, zodat je kunt passen. Ik maak alles op maat en let vooral op details en elegantie. Kleding moet als gegoten zitten! Dinsdag t/m vrijdag kun je hier zonder kloppen binnenlopen, zaterdags werk ik op afspraak.”

www.flauwersbyanne.com/