Galgenwaard op de schop

Het stadion en het gebied eromheen gaan op de schop. Er komt meer ruimte voor wonen, werken en sport. Architectenbureau Mecanoo heeft in opdracht van de gemeente een voorlopig plan uitgewerkt. Wat staat er te gebeuren?

Tankstation verdwijnt
De stad groeit hard en daarom zoekt de gemeente ruimte voor woningen, kantoren en recreatie. Bijvoorbeeld rondom het stadion. Het tankstation (BP) verdwijnt als over enkele jaren het huurcontract afloopt. De afrit kan daarna strakker langs de Waterlinieweg lopen en dat levert ruimte op. Daarnaast heeft FC Utrecht onlangs het stadion gekocht, samen met een projectontwikkelaar. Sloop van het oude Van Lanschotgebouw op de hoek van het stadion komt daarmee dichterbij. Ook dat levert ruimte op. En als parkeren straks onder de grond kan, komt er nog meer ruimte vrij.

Nieuw plein
Resteert de vraag: hoe gaat de vrijkomende ruimte ingevuld worden? Mecanoo heeft na lang onderzoek de visie Stadionpark Galgenwaard gemaakt. Dat voorziet in nieuwe flats (500 tot 1000 woningen), kantoortorens, extra (top)sportfaciliteiten en – als het aan FC Utrecht ligt – meer toeschouwers die wedstrijden kunnen bekijken. Eyecatcher wordt een nieuw plein tussen stadion en Waterlinieweg. Thijs van Es grapte al dat FC Utrecht daar het winnen van de Champions League kan vieren.

Zorgen om groen
Bewoners in de nabij gelegen buurten hebben al aangegeven zorgen te hebben over toenemend autoverkeer en hogere parkeerdruk (vooral op wedstrijddagen) als hier meer mensen gaan wonen, werken en recreƫren. Daarnaast ligt Galgenwaard aan de oever van het Krommerijnpark. De plannen voorzien in bruggen over het water om het stadion en de aan de overkant gelegen sportvelden te verbinden. Natuurliefhebbers en bezoekers van het park hebben zorgen dat deze uitbreiding ten koste gaat van het groen en de biodiversiteit.

Meer info: www.participatiegalgenwaard.nl

Eerste ontwerp Stadion Galgenwaard en omgeving – Bron: Mecanoo
De visie van Mecanoo op stadion en het gebied er omheen