Wijkboek op reis door Oost

Zonder verhalen geen buurt! Als wijkkrant weten we dat maar al te goed. Als niemand zijn ideeën, ervaringen of initiatieven met ons zou delen, dan bleef de Oostkrant een onbeschreven blad. Illustrator Brigida Almeida (ze tekende 20 jaar lang kinderprenten voor Sesamstraat) wil al die verhalen optekenen. Ze heeft daarvoor het prachtig vormgegeven Wijkboek Oost gemaakt. De bladzijden zijn nog maagdelijk wit – op één na, sinds het bezoek van de Oostkrant – want het boek gaat op reis door de wijk. Het idee is dat bewoners zélf hun buurtverhalen, anekdotes, liefdesverklaringen, ontboezemingen, grappen en grollen aan het papier toevertrouwen.

Schatkist vol verhalen
Brigida ziet het Wijkboek als een schatkist: “Ik wil waardevolle verhalen verzamelen uit Oost. Geen doorwrochte, literaire epistels, maar spontane, persoonlijke ervaringen. Je mag schrijven, tekenen, iets opplakken, het maakt eigenlijk niet uit. Ik ga ook bij buurtgenoten op bezoek om, net als een strandjutter, de verhalen op te rapen. Het wijkboek zit in een rijkversierde doos om aan te geven hoe bijzonder ik al die ‘gewone’ verhalen vind. Tussen het ‘jutten’ door ligt het boek in mijn winkel/atelier op de Jan van Scorelstraat. Iedereen is daar welkom om langs te komen om erin te lezen of te schrijven.”

Oost Voor Elkaar
Het Wijkboek is een initiatief van de wijkcoöperatie Oost Voor Elkaar die graag wil dat bewoners elkaar ontmoeten en samenwerken. Brigida heeft op verzoek nóg drie wijkboeken gemaakt die op meerdere plekken in Oost liggen, waaronder Podium Oost, de thuisbasis van de wijkcoöperatie. Iedere bewoner is welkom om daar iets in het Wijkboek te schrijven of te tekenen. Via de #hetwijkboekoost kun je de reis van het Wijkboek op instagram volgen.

Foto boven: Brigida Almeida voor haar winkel/atelier in de Schildersbuurt met het Wijkboek Oost op haar arm – Arnoud Wolff