Sciencepark op de schop

Gemeente, universiteit, ziekenhuis en bedrijfsleven hebben gezamenlijk grote plannen voor het Utrechts Science Park. In de nieuwste omgevingsvisie leggen ze uit waar gebouwd en gesloopt gaat worden, hoe ze de balans tussen stenen en groen zien en hoe het hele gebied duurzamer kan worden. Het plan moet 4.000 arbeidsplekken en 4.000 woningen voor studenten en werknemers opleveren.

Parkeergarage Rijnsweerd
Belangrijkste ingreep is het autoluw maken van het hele park. Zo kunnen studenten, werknemers en bezoekers er prettiger wandelen en verblijven. Twee mobiliteitshubs (parkeergarage plus OV-station) moeten het verkeer opvangen aan de randen van het park. Er staat zo’n hub aan de kant van Rijnsweerd ingetekend waar het verkeer dat via Weg tot Wetenschap en Archimedeslaan naar het Sciencepark komt, kan parkeren en overstappen.

Windmolens en zonnepanelen
Om het park duurzamer te maken komen meerdere warmte-koude opslag. Er is (wettelijke) ruimte voor een grote windmolen (‘misschien meer dan één’) en mogelijk kan een zonnepanelenpark ingepast kan worden. Bij eerdere inspraakrondes was daar grote weerstand tegen vanuit bewoners vanwege mogelijk landschapsbederf.

Supermarkt?
Bewoners vragen al langere tijd om een grotere, vooral goedkopere supermarkt. Dat blijkt lastig vanwege de slechte bereikbaarheid en concurrentie van een geplande supermarkt langs de Archimedeslaan als het oude onderwijsgebouw herontwikkeld gaat worden. Wel wordt onderzocht of het aanbod to-go en kant-en-klaar uitgebreid kan worden, evenals meer retail en horeca.

Extra sportveld
Voor de georganiseerde sport rond Olympos gloort hoop op uitbreiding: een extra voetbal- of hockeyveld wordt onderzocht. Voor wandelaars en joggers komen er extra wandelpaden op en rond het terrein van het sciencepark.

Meer informatie
Lees hier het hele plan. Je kunt reageren op de plannen via dit formulier. Deadline 26 juli.
Dinsdag 6 juli is er voor bewoners (ook Rijnsweerd) een digitale informatieavond vanaf 19:30 uur.
Aanmelden kan per mail uspomgevingsvisie@utrecht.nl