Café Jan Primus

Café Jan Primus op de Jan van Scorelstraat is de laatste bruine kroeg in Oost. De winnende formule al bijna 50 jaar: geen muziek, geen bediening en zéker geen Caffè Macchiato. Alle aandacht naar het goede gesprek en gezellig samenzijn.

Dominee als stamgast
Hoe stamgast van het eerste uur dominee Joop Spoor kennismaakte met Jan Primus? “Ik fietste op een ochtend van de Bloemstraat naar de Uithof, toen zat hier nog een bloemenzaak. En ’s middags op de weg terug was er plots een kroeg.” Met studentenvrienden werkte hij de lijst van speciaalbieren minutieus af, al is hij altijd een Gulpener Dordt-man gebleven. Na lange periodes in den vreemde om landgenoten in gevangenissen geestelijk bij te staan, kwam de dominee steeds weer terug bij een gelukkig onveranderd Jan Primus. Heeft hij dan echt geen wensen? “Iets meer buurtcafé, minder groepen, een publiek van loodgieter tot hoogleraar. En rustig cryptogrammen.”

De eerste
Ernst van der Pas geldt met zijn (onlangs overleden) broer Jan als stichter van Jan Primus: “We vierden als groot gezin jaarlijks vakantie in België en raakten er verslingerd aan speciaalbieren. Dozen bier namen we mee terug, om thuis in de Frans Halsstraat proeverijen te organiseren. We openden in februari 1974 een kroeg met Belgisch speciaalbier op fles en tap, de eerste in ons land. De naam verwijst naar de eerste Hertog van (Belgisch) Brabant en Limburg: Jan Eén (1252-1294), ook wel Jan Primus genoemd, een goedlachse, gulle levensgenieter met voorliefde voor feesten, vrouwen en vooral bier. We verkochten Jan Primus tien jaar later, want gezinsleven en kroeg gaan slecht samen. Maar ik woon er schuin tegenover en kom er nog steeds graag!”

Stamgast Joop Spoor op zijn favoriete plek op het terras – foto: Michael Kars