Anneke Kapteyn stopt

Anneke Kapteyn ‘Meer dan bloemen alleen’ op de Jan van Scorelstraat sluit eind deze week de deuren. De naam en (online) bezorging gaan over naar Fleurop, een coöperatie waarmee de bloemist al decennialang samenwerkt. Het pand is verkocht. Een kleurrijk icoon verdwijnt uit het straatbeeld van de Schildersbuurt.

Prachtig vak
“Mijn vader nam de bloemenzaak in 1979 over van de familie van de Wiel,” zegt eigenaar Pieter Groen. Het droeg toen al de naam van de kleurrijke Anneke Kapteijn (1938-2021) die de bloemenwinkel in de jaren 60 haar bekendheid gaf. “Er zaten in dit buurtje destijds meerdere bloemenzaken vanwege het oude Antonius Ziekenhuis hier om de hoek. Tien jaar later stapte ik als 17-jarige in het bedrijf en in 2002 nam ik de leiding over. Vroeg beginnen, lange dagen en altijd klaar staan voor onze klanten. Boeketten lever je bij geboortes tot aan overlijden, met alle feestelijkheden tussendoor. Je leeft mee in het wel en wee van hele families, een prachtig vak.”

Hoge gasprijs
“Maar bloemist is ook een intensief vak, zeker als je staat voor maatwerk en kwaliteit. Mijn vrouw werkt ook in de zaak, op de achtergrond, maar toch: samen zijn we er de hele dag mee bezig. En wat we niet in de hand hebben is de prijs van bloemen, en die stijgt hard, vooral door de hoge gasprijs. Wil je zoals wij vasthouden aan de kwaliteit, dan is het steeds lastiger zaken doen. We leveren 85% aan de zakelijke markt, er zit een limiet aan wat winkels en horeca willen betalen voor bloemen. Al met al gunnen we ons na 35 jaar buffelen een leven zonder de bloemen. Onze klanten kunnen gelukkig terecht bij onze partner Fleurop.”

Leegverkoop
De winkel is nog open t/m zaterdag voor leegverkoop van met name de vazen en accessoires. Het assortiment kaarsen heeft Pieter al eerder geschonken aan Oekraïne.

Pieter Groen, eigenaar van Anneke Kapteyn – foto: Arnoud Wolff
Straatbeeld: busjes van de bezorgdienst komen boeketten ophalen