Kleurrijk porselein uit Rijnsweerd

We geven graag aandacht aan jonge ondernemers in de wijk die ook in moeilijke tijden enthousiast doorgaan met het opbouwen van hun zaak. Zoals Simone Doesburg uit Rijnsweerd, die vanuit huis de wereld verovert met haar handgemaakte serviesgoed onder de merknaam Grace of Glaze. Borden, schalen en kopjes, en dat alles in de meest fantastische kleuren. Tussen alle mallen, ovens, klei en grote zakken pigment vertelt ze hoe het oude ambacht van het bakken en kleuren van porselein haar zo gegrepen heeft: “Via mijn opleiding kon ik stage lopen bij Koninklijke Tichelaar in het Friese Makkum. Een beroemde serviesmaker waar ik de fijne kneepjes van het vak heb geleerd. Als je porselein met de hand bewerkt, dus niet-machinaal, dan krijg je de mooiste, diepste kleuren. Het vraagt tijd en aandacht, want klei blijft gevoelig voor vocht en temperatuur. Bij elke stap (drogen, bewerken, stoken en glazuren) moet ik alles goed in de gaten houden. Maar dan staat er ook iets op tafel!
Ik ben twee jaar bezig. Vorig jaar was lastig door corona en de lockdowns, want ik lever veel aan horeca. Zoals de Linnaean Cafe in Londen, waar de chef zijn gerechten en mijn servies qua kleur perfect op elkaar afstemt. Vanuit Saudi ArabiĆ« is er ook veel vraag naar mijn porselein. Wat dat betreft is het soms onnavolgbaar hoe mijn ‘markt’ zich ontwikkelt.
In Utrecht staan mijn (espresso)kopjes vooralsnog alleen bij koffiehandel VanPommeren op de Lijnmarkt. Wel hoop ik hier dit jaar samen te kunnen gaan werken met een Utrechts restaurant. Buurtgenoten die interesse hebben kunnen overigens altijd een afspraak maken om hier thuis langs te komen.”

Meer info en webshop: graceofglaze.com