Wijnhandel Kusters

Veel buurtgenoten kennen Simonneke Kusters nog als leider van de voormalige kinderopvang Ukkie (1982 – 2013) aan het begin van de Prins Hendriklaan, tegenover Parkcafé Buiten. De opvang had een speelplaatsje aan de straatkant. Ook al komt ze hier niet vaak meer, ze is de buurt nog niet vergeten!

Kindjeshaven
Ze reageerde op een bericht over de audiotour over het leven van Truus en Trui van Lier, de nichtjes die in de oorlog in het verzet zaten. Truus (1921-1943) woonde naast het Rietveldhuis en pleegde de aanslag op de foute politiechef Kerlen. Trui (1914-2002) bestierde de crèche Kindjeshaven op Prins Hendriklaan nr 4 (waar nu de ijssalon zit) waarmee ze het leven van 150 Joodse kinderen wisten te redden. Daar is een indringende documentaire over gemaakt. Dappere dames in ieder geval!

Kusters Wijnen
De naam Trui van Lier bracht herinneringen naar boven. Simonneke: “Mijn opa en oma woonden op de Frans Halsstraat nr 4 waar ze wijnhandel Labordelaise bestierden. Als je goed kijkt zie je op de oude winkelruit nog de afdruk van de plakletters. Na de oorlog verhuisden ze Labordelaise naar de Prins Hendriklaan nr 4, het pand waarin Kindjeshaven had gezeten. Trui kwam bij onze familie in dienst als winkelmeisje én kindermeisje. In 1956 verhuisden mijn ouders naar dat pand, waar ik in 1960 ter wereld kwam. Mijn vader Bert nam de wijnhandel van opa over en zette Kusters Wijnen op de pui, dat was toch makkelijker uit te spreken.”

Opruimen
“Het pand waarin Kindjeshaven was direct na de oorlog al leeggehaald, op de kelders na. De matrassen en speeltjes lagen nog in de kelder toen onze familie het huis betrok. Mijn oma heeft alles weggegooid inclusief de schaduwadministratie die Trui bijhield, eeuwig zonde natuurlijk, maar zo ging dat na de oorlog: opruimen!”

Ukkie, geen Kindjeshaven
“Onze wijnhandel was de eerste die op grote schaal Spaanse sherry importeerde onder onze eigen merknaam Juan Cortés. De vaten stonden in de kelder. Op de hoek waar nu Parkcafé zit runde mijn tante Miep het restaurantje De Stoofpot. Zelf verhuisde ik later naar de overkant en startte een kinderopvang. Mijn vader tipte nog om het ook Kindjeshaven te noemen, maar dat vond ik te beladen. Ik koos voor ‘Ukkie’, klonk een stuk gezelliger.”

Sherry mandje gezocht
“Na een avontuur in Westbroek, woon ik nu in Hoograven. Mijn herinneringen aan Oost heb ik een plekje gegeven, maar ik heb nog één wens: ik zoek zo’n drie liter sherry mandje uit die tijd. We hebben honderden, zo niet duizenden flessen verkocht in die mandjes, graag zou ik er nog een vinden als aandenken aan Oost.”

De oude wijnhandel Kusters die na de oorlog het pand van Kindjeshaven betrok – foto familie Kusters
De wijnhandel Labordelaise Frans Halsstraat nr 4 – foto familie Kusters
Bert Kusters, de vader van Simonekke – foto familie Kusters
Etiket van het sherry label Juan Cortés – foto familie Kusters