Vakantie in eigen straat

Zomervakantie vieren in je eigen straat? In de Lindestraat in Oudwijk doen ze dat alweer voor het vierde jaar op rij. Het middendeel van de straat houden de bewoners drie weken lang autovrij. Zo ontstaat een speelparadijs voor kinderen, ouders én ouderen. Een Leefstraat heet dat officieel.

Kinderen spelen op straat
Terwijl de kinderen druk zijn met krijten en steppen, zitten ouders gezellig aan de tafel midden op straat. “Buren schuiven hier makkelijk aan voor een praatje, kinderen kunnen er kleuren en knutselen”, zegt Mariska Bakker, een van de initiatiefnemers. “We hangen nog wat slingers op, maar verder spelen de kinderen met wat en wie er is. Zoals vroeger. Ook kinderen uit omliggende straten komen hier spelen, het is een buurtfeestje.”

Voorwaarden
Het afsluiten voor verkeer gaat in overleg met de gemeente. Die stelt voorwaarden waaronder stevig draagvlak in de buurt. “Elk jaar halen we daarom bij alle buren handtekeningen op en informeren we omliggende straten. We sluiten alleen het middendeel af, dat zijn slechts vier parkeerplaatsen. Fietsers kunnen er gewoon langs. Het helpt dat dit geen doorgaande straat meer is nadat de rijrichting vijf jaar geleden is omgedraaid. En stipt om 23:00 uur is iedereen weer binnen.”

Ook voor ouderen
Volgens Lies Bouwsma, die hier al bijna 40 jaar woont, is de zomerse Leefstraat niet alleen voor kinderen en hun ouders een paradijs. “Ik kijk er ook elk jaar naar uit! Zo gezellig, even naar buiten lopen, een praatje maken. Heerlijk om al die kinderen zo vrij te zien spelen. Ik ga er graag tussen zitten en wat handwerk doen. Ik vermaak me prima.”

Rijke traditie
De Lindestraat kent overigens een rijke traditie van straatplezier, want in 1921 werd de Buurtvereeniging Lindestraat opgericht. Op archieffoto’s van het 25-jarig lustrum is te zien dat er toen grote, kinderrijke (katholieke) gezinnen woonden en dat zaklopen een serieuze bezigheid was. Toen werd alles geregeld door een voornaam bestuur, tegenwoordig voldoet de straatapp en een paar enthousiaste ouders. Het plezier is er enkele generaties later niet minder om.

De Buurtvereeniging Lindestraat is opgericht in 1921 en viert in 1946 het 25-jarig bestaan met een groot straatfeest. Op de linkerfoto het oude bestuur (zittend) en het nieuwe bestuur (staand) voor het buurtvaandel. Foto’s: Het Utrechts Archief