Kunstwerk in ere hersteld

Het ‘Meisje Met Bloemen’ staat weer fier overeind. Het beeld was in de nacht van 14 augustus met bruut geweld omver getrokken door vandalen – daders onbekend – tot groot verdriet van de jonge ontwerper Filien van Binsbergen. Maar beeldhouwer Amiran Djanashvilien en schilder Jeroen Hermkens, beiden betrokken bij de beeldenexpositie Ruim Baan, hebben het beeld hersteld en weer op de sokkel gezet. Beproefd, maar niet gebroken!

Hevig geschrokken
Direct na het vandalisme reageerde Filien ontdaan: “Elke keer als ik over de Maliesingel fietste keek ik even naar het beeld, ze stond daar zo mooi! Tót de dag waarop het beeld verdwenen leek. Ik schrok, en toen ik dichterbij kwam zag ik dat het beeld in twee delen op de grond lag. Vreselijk! Mijn vader kwam gelijk om het beeld veilig te stellen. Kapot is een ding, diefstal zou helemaal vreselijk zijn. Nu staat het bij ons thuis, een beetje treurig. Hopelijk kan het gemaakt worden.”

Bloemen zijn vrijheid
Het ‘Meisje met bloemen’ werd dit voorjaar door het publiek verkozen als mooiste beeld binnen het thema Verzet, een referentie aan de rol van de Maliebaan in de oorlog. Als prijs maakte beeldhouwer Amiran Djanashvili er een levensgrote versie van voor de beeldenexpositie op de Maliebaan. Het beeld betekent veel voor Filien: “Vrijheid en verzet zijn nauw verbonden. Voor mij betekenen bloemen vrijheid, ze groeien overal en altijd, zelfs in de schaduw. Ze zijn vooral altijd zichzelf. Daarom had ik dit meisje bedacht met een bos bloemen in haar hand. Met wapperende haren, want ook wind geeft gevoel van vrijheid.”

Geen dronkenmans actie
Ook Mariëtte Graafland van het organiserende Ruim Baan voor de Kunst kan het nog steeds niet geloven. “We vinden dit vandalisme onbegrijpelijk, het gaat om kunstwerken die door kinderen zijn ontworpen en door Utrechtse kunstenaars zijn uitvergroot. Amiran zei toen al dat dit niet zomaar een dronkenmans actie is, het materiaal is daarvoor te sterk. Het was echt met bruut geweld gesloopt. Gelukkig staat het meisje weer te stralen op de Maliebaan.”

De beeldenexpositie ‘Ruim Baan voor de Kunst’ loopt to eind september. Meer info over de beelden, deelnemende scholen, kunstenaars en het programma vind je op de website van Ruim Baan.

Beeldhouwer Amiran Djanashvilien en schilder Jeroen Hermkens naast het herstelde beeld – foto: Arnoud Wolff
De terrasstoel vervangt (tijdelijk) het beschadigde beeld ‘Meisje met bloemen’, de maakster Filien kijkt op de achtergrond mistroostig toe – Foto: Arnoud Wolff