Moestuin van Abstede

Het volkstuinencomplex Abstede bestaat meer dan 40 jaar. Eeuwenlang verbouwden tuinders hier op de vruchtbare oevers van de Minstroom winterspinazie en rode kool. Abstede was de groentetuin van de (ommuurde) stad! Nu zijn het buurtbewoners die voor hun plezier groente verbouwen of op een bankje genieten van de landelijke rust. Wie kennis wil maken, of gewoon even wil rondstruinen op de tuinen, is van harte welkom op de Open Zondagen. Tuinders vertellen je dan graag over de geschiedenis van het Minstroomgebied en de eeuwenoude tuinderscultuur in Oost.

Programma 2024
Elke eerste zondag van de maand zijn de tuinen tussen 14:00 en 17:00 uur open voor publiek, vaak met live muziek of festiviteiten, zie jaarprogramma. Optredens vinden plaats bij het gele clubhuis met de naam Gladiool. De tuinen zijn bereikbaar via de toegangspoort naast Zonstraat 29, of via het openbare voetpad vanaf de kruising Abstederdijk en Oosterspoorbaan. Zie ook google maps of plattegrond hieronder.

Meer info: www.tuindersverenigingabstede.nl
NB De wachtlijst voor de 60 moestuinen is gesloten.

Familie Stroes
Op de Abstederdijk 180a en 188/190 staan nog twee oude boerderijen. Op nummer 180a was het hoveniersbedrijf van de familie Stroes. Tot zijn dood in 1985 bleef de laatste telg van deze familie, Gerardus Stroes jr. in de boerderij wonen. Hij gaf stukjes land in bruikleen aan bewoners van de omliggende straten die er een volkstuin begonnen. Het Stroesterrein is sinds 1982 ook onderdeel van de Tuindersvereniging Abstede.

Gezelligheid bij het verenigingshuis de Gladiool
Hovenier met groentekar op de Notebomenlaan rond 1900 – Het Utrechts Archief
Het voetpad naar de moestuinen van Abstede – foto: Arnoud Wolff
Plattegrond. Het gele clubhuis staat op de noordoever