Fotoboek vol muurkunst

Joost van Waert uit de Krommerijnwijk maakte een vuistdik fotoboek met meer dan 800 muurschilderingen, wandreliëfs, gevelstenen en tegeltableaus in onze stad. Inmiddels de derde editie, want ja, elke dag komt er wel wat moois bij. Oost is ruim bedeeld met zo’n 125 werken, 30 meer dan in de vorige editie. Hij reikte het eerste exemplaar uit aan de Utrechtse kunstenaar Jan Is De Man (Niet Zeuren Maar Kleuren) bij diens replica van het Rietveld-Schröderhuis aan de Jutfaseweg.

Muurkunst maakt iedereen blij
Onze buurtgenoot heeft er een hele klus aan om alle muurkunst te spotten, uit te zoeken en te indexeren: “Ik fiets en wandel veel door de stad en maak onderweg foto’s als ik bijvoorbeeld een mooie schildering of gevelsteen zie. Vanaf 2019 ben ik gaan uitzoeken wie al die makers zijn. Ik kwam op veel plekken waar ik nog nooit was geweest, met veel leuke contacten met schilders en bewoners. Iedereen wordt blij van muurkunst, daarom wil ik in dit boek graag laten zien hoeveel moois er in de stad is. Het is een echt kijkboek met veel foto’s en niet teveel tekst.”

Zwarte moerbei
Wat zijn z’n favorieten? “Een leuke muurschildering vind ik de ‘herkauwende koeien’ op een zijmuur op de hoek Beukstraat en Oudwijkerdwarsstraat in Oudwijk. Echt zo’n tafereel waar je elke dag langs fietst en het pas ziet als iemand je er op wijst. Sommige muurkunst kun je niet missen, zoals ‘Het Dopplereffect’ op de Burgemeester Reigerstraat, een huizenhoog werk. Maar soms valt je oog op een ingetogen gevelsteen, zoals die van Koningslaan 93 aan het Wilhelminapark: ‘zwarte moerbei als recept tegen slangenbeten’, een grapje van de bewoner, huisarts Fischer.”

Kopen
Je kunt het boek (3rde editie) vanaf 13 mei kopen voor €25,= bij o.a. Bruna op de Nachtegaalstraat, Broese op de Oudegracht en de VVV-winkel op het Domplein. Of online via Groeten Uit Utrecht.

Muurkunstboek met o.a. de Herkauwende Koeien (Beukstraat, p168)