Fotoboek vol muurkunst

Joost van Waert uit de Krommerijnwijk maakte een dik fotoboek met meer dan 600 muurschilderingen, wandreliëfs, gevelstenen en tegeltableaus in de stad. Oost is ruim vertegenwoordigd met bijna 90 werken. Het kostte onze buurtgenoot bijna twee jaar om alle muurkunst te spotten, uit te zoeken en te indexeren, een enorme klus. “Ik fiets en wandel veel door de stad en maak onderweg foto’s als ik bijvoorbeeld een mooie schildering of gevelsteen zie. In 2019 ben ik gaan uitzoeken wie al die makers zijn. Ik kwam op veel plekken waar ik nog nooit was geweest, met veel leuke contacten met schilders en bewoners. Iedereen wordt blij van muurkunst, daarom wil ik in dit boek graag laten zien hoeveel moois er in de stad is. Het is echt een kijkboek geworden met veel foto’s en niet teveel tekst.”

Van groot tot klein
“Een leuke muurschildering vind ik de ‘herkauwende koeien’ op een zijmuur op de hoek Beukstraat – Oudwijkerdwarsstraat. Echt zo’n tafereel waar je elke dag langs fietst en het pas ziet als iemand je er op wijst. Sommige muurkunst kun je niet missen, zoals ‘Het Dopplereffect’ op de Burgemeester Reigerstraat, een huizenhoog werk. Maar soms valt je oog op een ingetogen gevelsteen, zoals die van Koningslaan 93: ‘zwarte moerbei als recept tegen slangenbeten’, een grapje van huisarts Fischer die daar jarenlang praktijk hield.”

Wandelroute
“De muurkunst is in het boek makkelijk terug te vinden op straatnaam, maker of indexnummer. Het was even puzzelen, maar ik heb de volgorde in het boek zo uitgekiend, dat je alle 600 werken via één lange wandeling of fietstocht zou kunnen bekijken. Start is het Domplein, finish Haarzuilens. Halverwege kom je dan door Oost, ook daar staat alles in volgorde. Ik hoop dat Utrechters voortaan nog meer met een glimlach door hun stad lopen en fietsen.”

Bestellen
Je kunt het boek rechtstreeks bij Joost bestellen. Maak €20,= over naar NL04 ASNB 0707 7009 65 t.n.v. J. van Waert en vermeld onder ‘Mededelingen’ je (bezorg)adres. Dan bezorgt hij het boek gratis bij je thuis (in de provincie Utrecht). Later deze maand komt het ook in de boekhandel, maar dan kost het €25,=

Pagina met o.a. de herkauwende koeien (Beukstraat).