Het Oosterspoor

Langs de Oosterspoorbaan staat op een blinde muur een tijdsbeeld van het oude Absteder hoveniersgebied. De muurschildering is in 2017 gemaakt door Jos Peeters ter gelegenheid van de opening van Park Oosterspoorbaan. Het beeld is geïnspireerd door een historische foto vanaf het dak van het Diakonessenhuis in 1938. De kijkrichting is Binnenstad: nog geen IBB, Stedelijk Gymnasium of nieuwbouw, maar slechts nog kavels van hoveniers tegen de achtergrond van de witte huizen van Sterrenwijk, het Witte Dorp.

Spoor door de tuinen
Het treintje van de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij boemelt tussen de tuinen op weg naar Hilversum. Bovenin de muurschildering staat de oude kadastrale kaart met de namen van de hoveniers die rond 1870 gedwongen grond moesten inleveren voor deze Oosterspoorlijn: Koot, Jongerius en Van Zijl. De getekende stoomlocomotief is de NS3737 uit 1910, bijgenaamd De Jumbo, die in het Spoorwegmuseum staat te pronken.

Maker: Jos Peeters @2017
Locatie: Notebomenlaan 91

Muurschildering langs de Oosterspoorbaan van Jos Peeters met in de ‘lucht’ de kadastrale kaart van de tuindersgronden / foto: Arnoud Wolff
Foto uit 1938 die model stond voor de muurschildering – Het Utrechts Archief