Speelplek Piet Heinhof

Een fijne en veilige speelplek voor kinderen, dat was de wens van bewoners in het buurtje rondom de Piet Heinstraat. Met de renovatie van de verwaarloosde Piet Heinhof ging die wens in vervulling.

Toen Hanneke Masselink-Duits zeventien jaar geleden in de Piet Heinstraat kwam wonen, een zijstraatje van de Abstederdijk, stonden er basketbalpalen op het hofje. “Vanwege overlast door hangjongeren werd het hofje afgesloten”, vertelt ze. “Later werd het dankzij een buurtinitiatief ingericht als speelplek. Echt tot leven kwam het pas tijdens de coronapandemie, toen we meer thuis waren.”

Nieuw speeltoestel
De speelplek kon echter wel een opknapbeurt gebruiken. Samen met haar buurtgenoten Rian Meddens en Marleen van Haren maakte Hanneke een plan om het hofje aantrekkelijker te maken. Ze deden een aanvraag bij het initiatievenfonds van de gemeente, en begin dit jaar was het zo ver. Er kwam een nieuw speeltoestel en klimplanten langs de hekken. De rubberen tegels maakten plaats voor gras. De schommels en de picknicktafels bleven, net als de kleurrijke muurschildering.

Hanneke dook ook in de historie van het hofje. “In de vorige eeuw was dit een schoolplein van een jongensschool. De Piet Heinhof was dus oorspronkelijk al een speelplek. Heel fijn dat het opgeknapt is en kinderen hier weer lekker kunnen spelen.”

Kinderen op het nieuwe speeltoestel met op het bankje Hanneke en Rian – foto: Mirjam Bedaf