Wat willen tienjarigen?

Aan een grote tafel in de Gerard Doustraat branden de meiden direct los met de energie en onverschrokkenheid die tienjarigen eigen is. Als huiswerk hebben ze, soms geholpen door klasgenootjes, een wensenlijstje gemaakt. Maud zit op basisschool de Odyssee, Mare op de Daltonschool Rijnsweerd en Madelief op de Utrechtse Schoolvereniging.

Trampoline en klimrek
Ze spelen graag in het Wilhelminapark, maar “het speeltuintje is echt voor kleine kinderen, saai! Liever een trampoline, of een groot klimrek. Dan kun je lekker springen of hangen.” Volgens de meiden is het park niet altijd even prettig. “Die zwervers doen best eng en pubers gooien met vuurwerk naar ons. Kan er niet meer toezicht zijn?”

Rondje skaten
Het park komt vaak terug in het gesprek, want het ontbreekt in de wijk aan andere speelplekken: “We willen meer trapveldjes met doeltjes, of zo’n tof Cruyff Court. En dan wel goed onderhouden, want sommige speelplekken zijn echt vies.” Ook skaten is populair, ze willen graag een betere ondergrond: “In het park is wel asfalt, maar steken de boomwortels er soms uit. Dan val je. We hebben liever een circuit, dan kun je een rondje skaten.”

Nieuwe speelgoedwinkel
Nog een wens die breed gedeeld wordt: er moet weer een leuke speelgoedwinkel komen in Oost. ” Of een Harry Potter winkel!” Mare heeft nog een persoonlijke wens die hier bij aansluit: “Ik wil graag een glutenvrij restaurant, want ons gezin heeft allergie. Dan kunnen we vaker uit eten of afhalen.”

Veilige en groene straten
De jonge tieners fietsen graag zelf naar het zwembad of de sportclub. “Maar dat is best gevaarlijk, vooral door de tram op het kruispunt bij het zwembad. Kan daar niet een fietsbrug of een tunneltje komen?” En over veiligheid gesproken: zijn onze smalle straten vol met auto’s en fietsen kindvriendelijk? “We willen veilige kruispunten, zodat je rustig kunt oversteken als je naar school of het park loopt. En misschien minder parkeerplekken en meer groen in de straten, zodat er meer ruimte is om te spelen.”

Wat willen pubers?
Het wensenlijstje van deze tienjarigen is duidelijk. We zijn ook benieuwd naar de wensen van oudere kinderen. Welke vijftienjarigen (mag een jaartje jonger of ouder zijn) mogen we daarvoor interviewen? Liefst jongens, want we hebben nu drie meiden aan het woord gelaten. Reacties naar redactie@oostkrant.com

Foto: De tienjarige Mare, Madelief en Maud op het schoolplein – Michael Kars