Koffiebar Ukiyo

In de garage van het beroemde RietveldSchröderhuis zit sinds deze week koffiebar Ukiyo, Japans voor ‘geniet van het moment’. Het is een verstild plekje onder de bomen en tussen de varens, voor initiatiefnemer Jonathan de perfecte plek om zijn specialiteit uit te serveren: pour over coffee, waarbij hij met een draaiende beweging heet water over gemalen koffiebonen giet. En een plek om contact te maken met mensen, want zo staat hij in het leven.

Werelderfgoed
Jonathan komt uit Colombia en groeide letterlijk op met de geur van koffie: “Mijn moeder zette elke ochtend koffie, een ritueel waar we thuis de tijd voor namen. Met mijn Nederlandse vrouw Irma maakte ik een paar jaar geleden een wereldreis o.a. naar Azië, en in Japan ontdekte ik hoe ook daar bij koffiebars op straat mensen even tot rust kwamen in hun jachtige bestaan. Toen we in 2019 besloten om in Nederland te gaan wonen, zocht ik een manier om Nederlanders en de taal beter te leren kennen. Ik ben graag buiten en daarom bouwde ik een bakfiets om tot mobiele koffiebar. Elke zaterdag sta ik daarmee op de bloemenmarkt in de binnenstad en tot voor kort bij mooi weer ook in het Wilhelminapark en op de hoek bij het RietveldSchröderhuis. Die laatste plek inspireerde me zo, dat ik beheerder Het Centraal Museum gevraagd heb of ik in de naastgelegen garage een vaste koffieplek mocht inrichten. En dat is gelukt!”

Onder de appelboom
“De garage is onderdeel van het werelderfgoed, dus ik heb de inrichting eenvoudig gehouden. Past ook goed bij de filosofie om koffie en thee rustig te schenken en te drinken. Ik probeer nog wel een espressomachine erbij te nemen om nóg meer smaakvariatie te bieden. Je kunt binnen aan de bar of buiten op een ZigZag-stoel van Rietveld zitten. Een echt terras hebben we niet. To-Go kan ook, dan kun je hier rustig rondlopen en genieten van het Rietveldhuis. Voor het zoet wil ik ook appeltaart aanbieden, we zitten namelijk onder een grote appelboom, lokaler kun je het niet krijgen.”

Taal is contact
“Ik hoop op deze prachtige plek veel mensen te ontmoeten. Uiteraard de bezoekers van het Rietveldhuis, maar de buurt is ook van harte welkom! De eerste reacties waren heel positief, mensen vinden het fijn om even een praatje te maken. Ondertussen kan ik de Nederlandse taal verder oefenen, met één verzoek: rustig praten, niet te snel, dan kan ik het beter volgen. Taal is belangrijk om in contact te komen, daarom doe ik daar mijn best voor, uiteraard liefst onder het genot van een kopje koffie.”

Open: zondag en di/wo/do/vr 10:00 – 15:00 uur
Locatie: google maps