Sterrenwijk als fotoalbum

Zestig uitvergrote foto’s hangen aan gevels door heel Sterrenwijk, een kunstproject van Maurice van Es en Luka Karssenberg. Het duo kreeg de opdracht na een wedstrijd in 2019 uitgeschreven door welzijnsorganisatie DOCK en gemeente Utrecht waarin meerdere kunstenaars op zoek gingen naar het échte Sterrenwijk. ‘De Wijk als Fotoalbum’ was het winnende idee van Maurice en Luka: foto’s uit albums van bewoners die als geheel het verhaal van Sterrenwijk vertellen, toen en nu. Een tijdscapsule als herinnering voor latere generaties.

Weinig draagvlak
Nu de foto’s hangen is er teleurstelling bij een groep bewoners, zoals geeft het bewonerscomité Hart voor het Wijk bij navraag aan: “Het kunstproject was bedoeld om de geschiedenis en het saamhorige leven in Sterrenwijk, een buurt zonder kunstwerken, te verbeelden met een nieuw kunstwerk. Maar er is weinig tot geen contact geweest met ons comité. Kunstenaars zijn wel de wijk in geweest – niet heel makkelijk in coronatijd – maar ze hebben uiteindelijk maar weinig bewoners gesproken. De zestig foto’s die nu hangen komen bewoners willekeurig over en zijn weinig representatief voor het Sterrenwijk zoals zij zich dat herinneren en beleven. Het project heeft weinig draagvlak en verdeelt de buurt. Graag zien we bij de foto’s jaartallen, locatie en namen.”

Petitie
Binnenkort wordt het tweede winnende project, van Monique Broekman, een muurschildering op de zijgevel van buurthuis Sterrenzicht gerealiseerd, volgens het buurtconité het visitekaartje van de buurt. Het ontwerp is echter niet goed gevallen. Via een petitie (40 digitale en ruim 100 papieren handtekeningen) geven de bewoners aan dat ze iets willen waar héél Sterrenwijk trots op kan zijn. Het bewonerscomité benadrukt dat niemand tegen kunst is, maar dat bewoners trots zijn op hun buurtje en graag willen dat een kunstenaar dát verbeeld. Inmiddels is de gemeente over de muurschildering in overleg getreden, met hopelijk straks een kunstwerk dat door Sterrenwijk omarmd wordt.

Podcast over Sterrenwijk
Bij het fotoalbumproject zijn podcasts gemaakt met enkele van de bewoners die hun foto’s ingeleverd hebben voor het project. Zoals Frans Druppers die in geuren en kleuren vertelt over het leven in ’t Wijk. Aanrader!

Foto: foto van de oude en nieuwe snackbar/salon aan de Notebomenlaan – Arnoud Wolff