Scouting aan de Rijndijk

Scouting Utrecht Oost (SUO) zit achter het Waterliniefort de Lunet I, tussen de Koningsweg en het water van de Kromme Rijn. De perfecte plek voor de scouts van alle leeftijden om lekker samen in de natuur te spelen en te bouwen. Waar kan dat nog in de stad? Maar ook: hoe lang kan dat nog? Want de stad wil uitbreiden en het hele gebied aanharken tot het zogenaamde Lunettenpark. Is daar nog ruimte voor de jonge avonturiers? Daarover zijn ze sinds vorig jaar in gesprek met de gemeente.

Wees paraat en doe je best!
Minder bekend is dat de bijna 100-jarige stichting aan het eind van de Rijndijk achter het tweede Waterliniefort Lunet II nóg een locatie heeft, speciaal voor leden met een lichamelijke beperking, de zogenoemde WePaDoJeB (Wees Paraat en Doe Je Best). Zij vieren dit jaar hun 50-jaar jubileum. Zo’n twintig welpen (7-12 jaar) en scouts (12-17 jaar) komen elke maand bijeen in het aan rolstoelgebruikers aangepaste ‘troephuis’ met ruime tuin. Ook deze locatie moet mogelijk wijken voor het Lunettenpark. De gemeente wil namelijk de oude schootsvelden van de Hollandse Waterlinie weer leeg maken.

Rustige plek
Desondanks is een groep ouders en vrijwilligers vandaag op NLdoet aan het klussen om de site klaar te maken voor het seizoen. Nieuwe schutting, de bestrating weer vlak maken, de ramen zemen, en zelfs een nieuw welkomstbord bij de entree, mogelijk gemaakt door firma P van Leeuwen uit Meerkerk.
Groepsvoorzitter van WePaDoJeB Marja van Kuijk is blij met alle hulp: “Het is fijn dat jonge scouts met een lichamelijke beperking hier een eigen, rustige plek hebben om te spelen. We verhuren de locatie doordeweeks aan Dagcentrum Utrecht Oost (DUO) die hier dagbesteding aanbiedt aan ouderen met dementie. Ook voor hen zijn vlakke paden en ruime toiletvoorzieningen belangrijk. Mochten we hier niet kunnen blijven vanwege het Lunettenpark, dan hopen we op nieuwe, aangepaste faciliteiten bij ons hoofkwartier aan de Koningsweg.”

Foto’s: Jonge scouts, begeleiders en vrijwilligers tijdens de klusdag van WePaDoJeB aan de Rijndijk (Marja met rode trui) – Arnoud Wolff