Johanna Westerdijk

Een nieuwe muurschildering in Oost! Vanaf de zijgevel van Maliesingel 54 kijkt Johanna Westerdijk (1883-1961) met vastberaden blik naar de singel. In 1917 benoemde de universiteit van Utrecht haar tot de eerste vrouwelijke hoogleraar van ons land. Ze onderzocht plantenziekten en schimmels, en geldt als grondlegger van de grootste biobank van levende schimmels ter wereld, die wordt beheerd door het Westerdijk Institute op het Utrecht Sciencepark.

Met Strakke Hand
Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman zetten zich met hun initiatief SPORE in om historisch belangrijke vrouwen zoals Westerdijk bekend te maken bij een breder publiek. “In Oost staan de wetenschappers Prof Ornstein (Oosterkade) en Buys Ballot (Burg Reigerstraat) al op een muur, hoogste tijd dat botanicus Westerdijk ook een mooi plekje kreeg. Na een lange zoektocht naar een geschikte muur kwamen we per toeval uit bij Nathalie en Wouter die hier op straat met hun buren zaten te BBQ-en. Het klikte meteen, en met dank aan Manon van het Westerdijk Institute en het schilderscollectief De Strakke Hand hebben we dit eerbetoon kunnen realiseren.”

Schoone geesten
Johanna was behalve een uitmuntend wetenschapper ook een goede organisator, geroemd om haar vermogen talentvolle studenten aan te trekken en tot een team te smeden. Boven de deur van haar laboratorium stond haar motto: Werken en feesten vormt schoone geesten. Voor wie meer wil weten over deze bijzondere wetenschapper heeft SPORE een speciale website gemaakt: www.johannawesterdijk.com Of lees het artikel van journalist Jeroen kreule.

Maker: De Strakke Hand @2022
Locatie: Maliesingel 54

Foto: De bewoners Nathalie en Wouter, de initiatiefnemers Jacqueline en Marieke van SPORE en Manon van het Westerdijk Institute – Arnoud Wolff

Johanna Westerdijk