Herdenking Wraslouski

Het hechte buurtje dat zichzelf ‘Tussen Station en Singel’ noemt, ligt verscholen achter het Maliebaanstation van waaruit meer dan 1.200 Utrechtse Joden zijn gedeporteerd. En het kijkt uit op de Maliebaan waar tijdens de bezetting 1940-45 meerdere Duitse organisaties en de NSB hun hoofdkwartier hadden. Bewoners kennen het oorlogsverleden dan ook goed, niet in de laatste plaats vanwege het Joods Monument dat in 2015 is geplaatst aan de Johan van Oldenbarneveltstraat. Hun ‘buurthistoricus’ Raoul Hennekam schreef een gedetailleerd artikel over die donkere tijd.

Struikelsteen
Vrijdag 12 april plaatsten buurtbewoners een struikelsteen ter herdenking aan hun Joodse buurtgenoot Raphael Wraslouski die vanaf 1935 met zijn vrouw Eva Denneboom op de Maliesingel 58 woonde. Hij dook in 1942 onder in Den Haag, waarschijnlijk bij familie, maar werd opgepakt en op 7 september 1942 vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz. Het is de vijfde struikelsteen tussen spoor en singel. In 2017 was er een vergelijkbare herdenking voor echtpaar Samuel Heijmans en Wilhelmina Frank (Hugo de Grootstraat 1) en in 2011 voor huisarts Martin en zijn zoon Leendert De Jong (Maliesingel 36).

Maker van melkzeven
Raphael Wraslouski (1885-1942) was maker van zogenaamde teems, een eeuwenoud ambacht. Een teem is een trechter met een zeef van paardenhaar die je op een melkbus zet om vers gemolken melk te zeven, veel gebruikt door bakkers. Hij bestierde een winkel op de Zadelstraat. Met zijn vrouw Eva Dennenboom (1878-1956) woonde hij sinds 1935 op de Maliesingel 58. Dochter Adelheid werd in Amsterdam opgepakt en in 1945 vermoord in Bergen-Belsen. Eva kon na de oorlog terugkeren naar Maliebaan 58 en woonde daar tot aan haar dood in 1956.

Lees meer over struikelstenen in Oost.

Raoul Hennekam plaatst de struikelsteen – foto: Evert van der Veen
Struikelsteen voor de woning Maliesingel 58 – foto: Arnoud Wolff