Struikelstenen

In de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 1.600 Joden in Utrecht. Meer dan 1.239 zijn vermoord of overleden in de concentratiekampen. Op het Joods Monument (onthuld op 29 oktober 2015) bij het plein van het Maliebaanstation (nu Spoorwegmuseum) staan hun namen. Sinds 2010 worden er in Utrecht, in navolging van andere Europese steden, ter herinnering ook zogenoemde struikelstenen gelegd bij woningen van slachtoffers van het naziregiem. Inmiddels liggen er in onze stad 136 stenen, waarvan 19 in Oost (stand per 8 januari 2023).

Europees monument
Struikelstenen is afgeleid van het Duitse Stolpersteine (stolpern betekent struikelen) en is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De vierkante betonnen keien, 10x10x10 cm, hebben een messing bovenplaat met daarin een tekst gegraveerd, doorgaans de naam, geboortedatum en plaats-datum van overlijden van het betreffende slachtoffer van het naziregime. De stenen worden geplaatst in de stoep bij het huis waar het slachtoffer destijds woonde. Verspreid over Europa vormen de inmiddels meer dan 90.000 stenen tezamen één groot monument.
Meer info: www.stichting-stolpersteine.nl/

Een mens is pas vergeten als men zijn naam is vergeten
– Gunter Demnig

Crowdfunding door leerlingen
In 2019 deden leerlingen van het Bonifatius College onderzoek naar de geschiedenis van gedeporteerde Joden in Utrecht. Om struikelstenen in Oost te kunnen realiseren zetten ze een crowdfunding-actie op. Met succes, want daardoor zijn in de Mauritsstraat 93 en Paulus Potterstraat 31 struikelstenen gelegd. Lees het krantenartikel in het AD/UN van 10 januari 2019.

Truus van Lier
Prins Hendriklaan 50A (destijds 48) | @2021

Rechtenstudent en verzetstrijder, pleegde op 3 september 1943 een aanslag op de gevreesde hoofdcommissaris van politie Gerard Kerlen. Ze woonde naast het Rietveld-Schröderhuis.
Burgemeester Dijksma hield een toespraak.

Familie Rechter – Choczner
Frans Halstraat 44 | @2023

Max, Ester en hun zoon Bernard doken onder bij de familie Spee op de Gildstraat (Wittevrouwen), maar werden verraden en opgepakt, evenals de vader des huizes Peter Spee.
Kleinzoon Willem Spee hield een toespraak.

Henriette ‘Henny’ Wolff – Polak
Oudwijkerlaan 4-II | @2021

Henny verhuisde na het plots overlijden in 1938 van haar man Lo, hoogleraar Gezondheidsleer, van de Ramstraat naar de nieuwe flat aan de Oudwijkerlaan.
Lees de biografie op het Joods Monument.

Ludmilla Falk – Elkan
Wolter Heukelslaan 62 | @2021

Weduwe van Louis Falk (1878-1918), vluchtte in 1939 vanuit Duitsland naar Rotterdam waar haar dochter Elisabeth in 1937 al was neergestreken. Betrok een kamer in Utrecht.

Karoline van Biema
Wolter Heukelslaan 62 | @2021

Duitse schilderes die in 1938 Duitsland ontvluchtte. Onderwees leerlingen, gaf lezingen en publiceerde in 1930 een naslagwerk over kleuren- en vormenleer.

Familie de Jong
Maliesingel 36 | @2011

Martin Andries was huisarts met praktijk op dit adres. Zoon Leendert Tinus had net het artsexamen afgelegd. Verraden en opgepakt wegens het opvangen van Joodse kinderen.

Familie Simons Cohen – Alter
Mauritsstraat 93 | @2019

Sigmund Louis en Elisabeth woonde hier met hun kinderen Rudolph Paul en Hélène Judith. Verraden toen ze wilden vluchten naar Engeland. De kinderen hebben de oorlog overleefd.
Burgemeester Jan van Zanen hield een toespraak.

Familie Meijers – Witteboon
Paulus Potterstraat 31 (destijds 11) | @2019

Lion en Renée Meijers doken onder in Brummen, maar werden verraden. Dochters Elly en Lya ontsnappen via weduwe Ridder-den Hartogh op de Ramstraat. Bart Griffioen schreef hun vluchtverhaal.

Helene Schulay
Paulus Potterstraat 31 (destijds 11) | @2019

Gevlucht uit Duitsland, huurde een kamer boven de familie Meijer.

Familie Nathansohn – Friedberg
Stadhouderslaan 85 | @2017

Martin en Alice Frieda vluchtten in 1939 uit Duitsland. Ze werden vermoedelijk geholpen door hun zoon Fritz die in Leiden sinds 1935 een winkel in reisartikelen bestierde.

Familie Wolff – Gersons
Stadhouderslaan 51 | @2017

Julius, getrouwd met Betsy Gersons, was hoogleraar wiskunde in Utrecht. Werd tijdens de bezetting ontslagen omdat hij Jood was. Ernst was hun zoon.

Joods Monument bij het Maliebaanstation – foto: Arnoud Wolff