Zwerfafval in Rijnsweerd

23 bierblikjes, 13 flesjes, vijf sigarettenpakjes, twee jasbeschermers, een halve fietsstandaard en twee boodschappentassen vol met plastic wikkels, doppen, snoepzakjes en papieren zakdoekjes … de opbrengst van een uurtje zwerfafval prikken in Rijnsweerd.

Koeien dood door zwerfafval
Jan Jaap Harts woont sinds de jaren 80 in Rijnsweerd en werkte jarenlang als docent geografie op de Uithof. Sinds zijn pensionering in 2012 maakt hij elke ochtend met fiets aan de hand en twee afvalknijpers een rondje door de buurt om zwerfafval op te ruimen. “Het houdt me in beweging, het is mijn vaste start van de dag. De directe aanleiding voor deze hobby is een artikel waarin ik las dat er jaarlijks drie duizend koeien sterven door vervuild hooi. Dat komt door het maaien van bermgras waarin ook het zwerfplastic tot kleine, scherpe stukjes wordt vermalen. Daarnaast geeft het voldoening als bermen en groenstroken er wat schoner uitzien. Minder plastic is ook beter voor de bodem.”

Kapers op de kust
“Sinds december 2020 hou ik de dagelijkse opbrengst bij, gewoon uit interesse. In het overzicht zag ik tijdens coronatijd een piek in mondkapjes. Sinds de introductie van statiegeld loopt de vangst van blik en plastic verpakkingen wel terug, er zijn andere ‘kapers’ op de kust. Verder vind ik op een aantal achteraf gelegen parkeerplekken vooral drugsafval, denk aan ampullen en ballonnen. Blik en flesjes lever ik in bij de supermarkt, restafval gaat de container in. Tip voor wie ook zwerfafval wil opruimen: sinds kort heb ik een tweede afvalknijper, gratis gekregen bij het wijkbureau op de F.C. Donderstraat.”

Oogst sinds december 2020:
Blik en plastic fles: 18.874 stuks (gem. 34 per ronde)
Glazen (bier)flesjes: 1.270 stuks (gem. 2 per ronde)
Mondkapjes: 2.650 stuks (gem. 5 per ronde)
Drugs/lachgas: 1.876 stuks (gem. 3 per ronde)
Plastic wikkels, karton, papier, dopjes, zakdoekjes, fietshoesjes, tasjes etc gemiddeld een tas vol per ronde.