Bubbelwijn Bruis en Ketel

Zelfs in crisistijd bruist het in Oost, dankzij de vrolijke vrienden Ruben, Luis en Lennart van bruisenketel In de tuin van hun studentenhuis aan de Willem de Zwijgerstraat zijn ze elke dinsdag en vrijdag hard aan het werk om hun droom te verwezenlijken: zelf bubbelwijn maken. Zoals de Gembruicius, een champagne gemaakt van gember, citroen en kruidnagel.

Lennart: “Met bubbels vier je het leven, sta je stil bij wat bereikt is. Maar wij vinden de ‘gewone’ champagne vaak een afknapper. En andere smaken zijn schaars. Waarom geen betaalbare bubbels maken van ander fruit? We hebben hard gewerkt en veel onderzoek gedaan. Het hele fermentatieproces hebben we inmiddels onder de knie, mede dankzij Luis die biologie studeert. We kunnen nu van élke fruitsoort een bubbelwijn maken.”

De jonge ondernemers hebben grote plannen. Ze hebben een eigen pers, etiketteermachine, koeling en alles wat je als ‘wijnhuis’ nodig hebt. In de kelders van het studentenhuis staan rekken voor de zogenaamde remuage, het wekenlang draaien en keren van flessen om het gist er uit te filteren. Drie maanden duurt het om van fruit tot bubbels te komen. Een geduldig klusje, maar met doorzettingsvermogen en aanstekelijke vrolijkheid gaan ze vanuit Oost de wereld veroveren.

Info en webshop: www.bruisenketel.nl

Foto: Oostkrant