Schrijver C.C.S. Crone

‘en hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’, zo staat te lezen bij de ingang van het Centraal Station (jaarbeurszijde). Frequente treinreizigers kunnen deze bekende regel van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1914-1951) wel dromen. Het is een citaat uit zijn boek ‘Het Feestelijk Leven’ uit 1939. De Utrechter Crone kwam weliswaar ter wereld in de binnenstad (voor zijn geboortehuis aan het Oudkerkhof ligt een steen met ‘Utrecht, stad van zachte idioten, ik werd er zelf geboren’), maar hij groeide op in Oudwijk en schreef daar zijn belangrijkste werken.

Bonifant
Als leerling van het gymnasium van het Bonifatius College (destijds als lyceum nog gevestigd aan de Kromme Nieuwegracht) schreef hij geregeld in de schoolkrant. Hij verliet de school zonder diploma om zich te wijden aan het schrijverschap. In 1936 publiceerde hij de novelle ‘Gymnasium & Liefde’ over het leven op en rond de school. Biograaf Marijke van Doorn schreef in het decembernummer van de Oud-Utrecht (2014) een artikel over de Bonifant C.C.S. Crone.

Straatbeeld
Crone was een fervent wandelaar. Hij slenterde dagelijks door de stad, observeerde het dagelijkse leven en schreef daarover. De Nescio van Utrecht. In zijn novelle ‘Muziek over water’ uit 1940 komen veel namen voor van straten, stegen, parken en plantsoenen in Oost. Utrecht was vóór de oorlog een andere stad dan nu, maar het straatbeeld dat hij beschrijft kun je als bewoner van Oost met enige fantasie voor de geest halen. Ze liepen naar het Wilhelminapark. Daar sproeide de fontein. De zon gaf aan de druppeltjes de kleuren van de regenboog. (Citaat uit Muziek over het water, 1940).

Eeuwig leven
Zijn oeuvre bleef beperkt, want hij overleed vrij plots aan kinderverlamming, slechts 36 jaar oud. Gelukkig blijft zijn werk, zoals hij dat zelf kort voor zijn dood al voorzag, levend in meerdere citaten en dichtregels op de gevels van de stad. Ook een attentiesteen op de stoep voor de Van der Duijnstraat 2 (achter de Burgemeester Reigerstraat in Oudwijk), waar de schrijver tussen 1929 en 1943 met zijn ouders en tien broers en zussen woonde, is een blijvende herinnering.

Met dank aan Crone-kenner (en buurtgenoot) Marijke van Dorst. Zij selecteerde niet eerder gepubliceerde teksten van Crone uit met name de oude Boni schoolkranten die als boekje met de titel ‘Alweer regen’ verkrijgbaar is bij Statenhofpers in Den Haag.

De attentiesteen bij de Van der Duijnstraat 2 (Oudwijk)