Hobbemaplein zit op rozen

Wat wil de buurt met het 100-jarige plantsoen dat verscholen ligt tussen de Jan van Scorelstraat en de Hobbemastraat? Op een enquĂȘte in 2021 reageerden 100 bewoners. Er bleek veel animo om het plantsoen en het plein eromheen op te knappen. Het standbeeld van de schilder Jan van Scorel (1495-1562) is nu nog de grote blikvanger met daarom heen enkele rozenperken. Wellicht kan het meer een plek van ontmoeting worden, waar je plezierig doorheen wandelt richting het nabijgelegen Wilhelminapark? Bijvoorbeeld door het plantsoen anders in te richten? Of door fietsen minder rommelig te stallen en de milieustraat (vuilcontainers) meer uit zicht te houden?

Nieuwe afspraken nodig
Het plantsoen werd decennia lang onderhouden door de twee aangrenzende woningbouwverenigingen WbV Utrecht (Hobbemastraat en Jan van Scorelstraat) en het Nieuwe Woonhuis (Rembrandtkade en Albert van Neuhuijsstraat). Na tweespalt in de jaren 70 nam WbV Utrecht het onderhoud op zich, maar sinds die in 2022 is opgegaan in Woonin (het oude Mitros) moeten er nieuwe afspraken komen: wie doet wat? Het gras is dit jaar door de gemeente nog wel gemaaid, maar er is nog geen structureel onderhoudsplan bekend. Een goed moment voor buurt en gemeente om te kijken waar de kansen liggen voor een leefbaar Hobbemaplein.

Plantsoen anno nu (gezien vanuit de Jan van Scorelstraat)
Plantsoen net na aanleg in 1920 (gezien vanuit Albert Neuhuijsstraat) toen tramlijn 2 nog door Oost reed – Het Utrechts Archief