Aanpassing kruising Platolaan

Al sinds de aanleg van de sneltram naar het Utrechts Sciencepark zijn er twijfels over de veiligheid van de kruising bij het zwembad. Kunnen met name kinderen die op de fiets naar het zwembad of de sportvelden van Kampong rijden de kruising veilig passeren? Na enige (kleine) aanpassingen luwde de storm.

Breder fietspad
De kruising gaat echter opnieuw op de schop. Het plan is om het nu weinig gebruikte fietspad aan de Rijnsweerdkant (noordkant) te verbreden om zo een doorgaande fietsroute in twee richtingen te maken tussen Rijnsweerd en Utrecht Sciencepark. Zie foto 2. Het fietspad aan de zwembadkant (zuidkant) blijft. Bekijk hier het hele Voorlopig Ontwerp.

Kruisende fietsstromen
Eerder voorzag het plan in een doorgaande fietsroute door de Cicerolaan, maar dat stuitte op grote bezwaren van bewoners. Nu lijkt in overleg met de (anonieme) Klankbordgroep Rijnsweerd de oplossing aan het eind van de Platolaan gevonden te zijn door een merkwaardige bypass te maken: fietsers op de Platolaan moeten voorbij de Cicerolaan schuin oversteken, om daarna direct de bocht linksaf richting Sciencepark te kunnen maken. Die fietsstroom kruist dan wel het auto- en fietsverkeer dat vanuit Bunnik de wijk inrijdt, dan wel voor het stoplicht staat te wachten om Rijnsweerd uit te rijden. Volgens gemeentelijke berekeningen kan er in de ochtendspits op de Platolaan maximaal 100m fietsfile ontstaan bij de stoplichten.

Reacties op het plan
Bewoners kunnen tot 22 juli reageren op het plan via kruisingplatolaan@utrecht.nl (mail). De Voetgangersvereniging Utrecht Oost (VVUO) heeft al een officiĆ«le reactie gegeven: “Het plan Platolaan is volledig vanuit de fietsers opgesteld waarbij de voetgangers enorm moeten inleveren en alleen maar meer in het gedrang komen. Daarnaast wordt een al ingewikkelde kruising nog veel onoverzichtelijker en gevaarlijker.” De VVUO dringt aan op een breder perspectief met meer aandacht en ruimte voor bewoners die graag lopen naar het zwembad, Kampong, de landgoederen en het Sciencepark.

Bewonersavond
Op 6 juli is er een bewonersavond waar het plan gepresenteerd wordt. Aanvang 19:00 uur in het Oude Tolhuys (Weg naar Rhijnauwen 13-15).

Voorlopig Ontwerp Platolaan kruising
Nieuwe (snel)fietsroute richting Sciencepark