Aanpassing kruising Platolaan

Al sinds de aanleg van de sneltram naar het Utrechts Sciencepark zijn er twijfels over de veiligheid van de kruising bij het zwembad. Kunnen met name kinderen die op de fiets naar het zwembad of de sportvelden van Kampong rijden de kruising veilig passeren? Na enige (kleine) aanpassingen luwde de storm.

Breder fietspad
De kruising gaat echter opnieuw op de schop. Het plan is om van het nu weinig gebruikte fietspad aan de Rijnsweerdkant een brede twee richtingen fietsroute naar het Utrecht Sciencepark te maken. Zie foto 2. De verbreding zou volgens de gemeente mogelijk zijn zonder schade aan de grote bomen langs de Weg tot de Wetenschap. Het twee richtingen (snel)fietspad aan de zwembadkant blijft. Bekijk hier het hele Voorlopig Ontwerp.

Kruisende fietsstromen
Rest de vraag: hoe komen de duizenden fietsers uit de stad vanaf de Platolaan veilig op die nieuwe fietsroute? De kruising is door het drukke autoverkeer, vele fietsende kinderen naar zwembad en sportvelden, wandelaars richting Rijnauwen en een tram om de paar minuten al onoverzichtelijk.
In overleg met een (anonieme) Klankbordgroep Rijnsweerd heeft de gemeente de oplossing blijkbaar gevonden aan het eind van de Platolaan: De fietsers richting Sciencepark moeten daarop net voorbij de Cicerolaan massaal schuin oversteken om zo de bocht linksaf te kunnen nemen naar de nieuwe fietsroute. Die fietsstroom kruist dan wel auto- en fietsverkeer dat de wijk inrijdt of voor het stoplicht staat te wachten om Rijnsweerd te verlaten. Volgens gemeentelijke berekeningen kan er dan in de ochtendspits op de Platolaan maximaal 100 meter (!) fietsfile ontstaan bij de stoplichten.

Reacties op het plan
Bewoners kunnen tot 22 juli reageren op het plan via kruisingplatolaan@utrecht.nl (mail). De Voetgangersvereniging Utrecht Oost (VVUO) heeft al een officiĆ«le reactie gegeven: “Het plan Platolaan is volledig vanuit de fietsers opgesteld waarbij de voetgangers enorm moeten inleveren en alleen maar meer in het gedrang komen. Daarnaast wordt een al ingewikkelde kruising nog veel onoverzichtelijker en gevaarlijker.” De VVUO dringt aan op een breder perspectief met meer aandacht en ruimte voor bewoners die graag lopen naar het zwembad, Kampong, de landgoederen en het Sciencepark.

Bewonersavond
Op 6 juli is er een bewonersavond waar het plan gepresenteerd wordt. Aanvang 19:00 uur in het Oude Tolhuys (Weg naar Rhijnauwen 13-15).

Voorlopig Ontwerp Platolaan kruising
Nieuwe (snel)fietsroute richting Sciencepark