Trui van Lier Speelkwartier

Op zaterdag 20 april krijgt de speeltuin in het Wilhelminapark de naam Trui van Lier Speelkwartier. Dan worden ook de nieuwe sierpoorten onthuld. Burgemeester Sharon Dijksma houdt om 13:30 een toespraak en zal daarna samen met Michèle van Lier, een nazaat van de verzetsvrouw, de nieuwe naam officieel onthullen. Bekijk hier het programma.

Kindjeshaven
Rechtenstudent Trui van Lier (1914-2002) begon in het eerste oorlogsjaar een crèche met de naam Kindjeshaven op de Prins Hendriklaan (het pand waarin nu ijssalon Vorst zit), vlakbij het Wilhelminapark. Samen met Jet Berdenis van Berlekom wist ze met vindingrijkheid en grote moed 150 Joodse kinderen veilig door de oorlog te loodsen. Trui was familie van verzetsvrouw Truus van Lier.

Trui van Lier Speelkwartier
Achternicht Michèle van Lier zet zich in voor een passend eerbetoon voor haar oud-tante Trui. De speeltuin in het Wilhelminapark wordt daarom op 20 april officieel hernoemd tot Trui van Lier Speelkwartier, toepasselijk, omdat Trui graag met de kindjes in het park speelde. Dankzij crowdfunding en een sponsorloop van leerlingen van de nabijgelegen Utrechtse Schoolvereniging krijgt de speeltuin twee sierpoorten met haar naam in gouden letters, met bovenop een groot gouden hart. Met een speciaal paadje zal de speeltuin verbonden worden met de oude kinderopvang aan de Prins Hendriklaan.

Bloemenmonument
Eerder zijn al 3.000 boshyacinten in de vorm van de letters ‘Trui’ in het talud van de Koningslaan geplant, een bloemenmonument. Ieder voorjaar zal haar naam blauw opbloeien, goed zichtbaar vanuit het Wilhelminapark. Bloemen, speeltuin en pad zullen als één groot monument de naam Trui van Lier levend houden.

Lees meer over de crèche Kindjeshaven.

Sierpoort voor het Trui van Lier Speelkwartier – foto: Arnoud Wolff
Sponsorloop door kinderen van de Utrechtse Schoolvereniging – foto: Arnoud Wolff
Medewerkers van de gemeente planten 3000 bolhyacinten die elk voorjaar de naam Trui laten opbloeien – foto: Arnoud Wolff