Witte Dorp terug in Sterrenwijk

Wijkwethouder Eva Oosters opende vandaag de opgeknapte speelplek bij buurthuis Sterrenzicht. Blikvanger is een wit speelhuisje met rood dak, een ontwerp van kunstenaar Monique Broekman. Het verwijst naar de tijd dat Sterrenwijk nog bestond uit witte noodwoningen (met rode daken), in de volksmond het Witte Dorp genoemd. Het speelhuisje is onderdeel van het project ‘Kunst voor Sterrenwijk‘.

Woningnood vorige eeuw
Oude Sterrenwijkers koesteren warme herinneringen aan het Witte Dorp, 375 witte noodwoningen gebouwd in 1918 om de woningnood tegen te gaan. Net na de eerste wereldoorlog waren bouwmaterialen en arbeid schaars, en de bouwwoede groot, dus met snelbouw (door ongeschoolde arbeidskrachten) en het gebruik van lichte materialen als drijfsteen werden buurtjes als deze haastig uit de grond gestampt. De beoogde levensduur was slechts vijfentwintig jaar.

Grote saamhorigheid
Na de tweede wereldoorlog waren de huisjes dan ook in zeer slechte staat. Ze waren gehorig, de muren zaten vol scheuren en optrekkend vocht was een probleem. De gemeente plaatste in afwachting van sanering steeds vaker grote gezinnen in de toch wel ruime huizen. Het werd drukker en drukker op straat, veel armoe ook, maar de sfeer was er niet minder om! Oude Sterrenwijkers denken met weemoed terug aan die tijd van grote saamhorigheid en gezelligheid straatleven. In de jaren ’70 werd Sterrenwijk aangewezen als herstructureringswijk en in 1976 gingen de witte huizen alsnog tegen de vlakte. De huidige structuur van woonerven van Sterrenwijk stamt uit die tijd.

Oude filmbeelden
Op het speelhuisje zijn beelden van interieurs gefreesd die in een archieffilm over de sloop en nieuwbouw van Sterrenwijk zijn te zien. Ze geven een inkijkje in het leven in oude ‘Wijk’.

Wijkwethouder Eva Oosters en kunstenaar Monique Broekman (met bloemen) tussen de kinderen van Sterrenwijk – Arnoud Wolff
Het ‘Witte Dorp’ in 1975, vlak voor de sloop – Het Utrechts Archief
Unieke filmbeelden nieuwbouw Sterrenwijk eind jaren 70 – Het Utrechts Archief