Oude kleding in nieuw jasje

“Ik word gewoon blij als ik van oude stoffen nieuwe kleding kan maken. Bijvoorbeeld een sjaal van oude spijkerbroeken. Of een jas van wollen dekens. Voor mij zijn oude kleren gewoon herbruikbare stoffen. Om daar dan iets eigentijds en moois van te maken, bijvoorbeeld door stoffen te combineren. Of door sashiko (Japans borduurtechniek). Je krijgt dan het verrassende van iets nieuws, zonder het milieu te belasten, hoe tof is dat? Mijn kledinglabel heet daarom New To You

Tabak en breiwerk
Mirjam Meijers verhuisde drie jaar geleden naar Kerkstraat 25 en verbouwde de oude garage eigenhandig om tot woonhuis annex textielatelier. “Dit pand kent een rijke historie. Ooit zat hier ondernemer Baars die in de oorlog vaderlandse tabak verwerkte tot rookwaren, pruimtabak en shag (een zogenaamde kerverij) met de merknaam De Inlander, later Goede Waght. Na de oorlog breidde hij hier uit met een breierij. De geur van textiel zit dus in de muren! Het is een grote ruimte waar ik met al mijn naaimachines lekker kan werken en ook workshops geef.”

Hip wat uit de mode is
“Ik krijg stoffen uit m’n kenniskring en haal textiel uit kringloopwinkels. Dan ga ik combineren, zowel qua kleur als materiaal. Dat prikkelt mijn creativiteit en levert nieuwe, unieke kledingstukken. Sjaals lenen zich hier goed voor, dat zijn uithangborden van iemands persoonlijke stijl. Van oude wollen dekens, shirts en truien maak ik jassen, tassen en kussens. Zo wordt kleding die uit de mode is weer hip! Het is recycle en upcycle: van oude kleding iets nieuws én vooral mooiers maken. Ook textiel waaraan je gehecht bent, bijvoorbeeld omdat het je herinnert aan een dierbaar iemand, kun je na upcycling weer zonder problemen dagelijks dragen. Wie interesse heeft in mijn kledinglabel kan me volgen op instagram.”

Sjaal gemaakt van oude spijkerbroeken